Искам да направя няколко пояснения за тези, които по-малко знаят и не са се интересували от този тест.
ТЕСТА Е ИЗОБРЕТЕН И ВЪВЕДЕН ОТ м 10.2008 год.ОТНОСНО ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ на кучетата 1. Кучета със статус чист /Clear / и носител /Carrier / живеят до колкото им е писано без никакви странични отклонения.
2. Кучета със статус афектиран / Affected /
до 3 - 5 годишна възраст нямат никакви симптоми , след тази възраст се проявяват симптомите на болестта - загуба на равновесие , лоша координация , трептене на очните зеници и др.
3. Всички проценти / % / в таблицата са НА БАЗА 100 КУЧЕТА.
Пример - имаме 20 кучила от по 5 кученца във всяко кучило , от един чист ''Clear'' родител и другия носител ''Carrier'' - ще имаме 50 бебета ''Clear'' и 50 бебета ''Carrier'', КОИТО НЯМА ДА СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ РАВНОМЕРНО , може да имаме цяло кучило бебета ''Clear'' и друго цяло кучило бебета ''Carrier'' .
ОТНОСНО ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ИЗЛОЖБИ на кучетата 4. Няма ограничения и рестрикции.
ОТНОСНО РАЗВЪЖДАНЕТО на кучетата 5. Всеки развъдчик трябва да има моралната отговорност , познанията и желанието да създаде здрави и отговарящи на стандарта екземпляри.
6. Атаксията е проблем, който с правилен подбор и познания се преодолява. Има вече помощник - генетичен тест. /Само гените да не вземат и да мутират /
Мое мнение - аз бих заплодил с кучета ''Carrier'' като - FRAJA EC GOLD STANDARD / RIP на 12 години
http://www.masterbolt.fi/ /, DON KING OF RINGS , JOHN BULL FEKETE DOMINO , Bigris Tigris of Fianna и още много други. Всеки нормален би направил такава връзка .
of Fianna "M" LitterSire: USA imp CH Castle Rock's Gold Rush for Sbigstaff - Clear
Dam: Indiana of Fianna - Carrier
Ataxia Clear X Carrier, HD A, ED 0,
Също така, бих си купил кученце от такава връзка и такива родители - Böbe of Fianna , Dafne ( Lievore’s Edition ) ,
http://offianna.com/females/amstaff-females и много други.
Това е нещо съвсем редно и нормално без риск за здравето на бъдещите кученца.Също така бих заплодил куче ''Carrier'' с куче ''Carrier'' и всички бебета ще бъдат тествани до 20 ден .
Това си е мое решение и отговорност . За мен важното е това куче, което е ''Carrier'' да се вписва и отговаря на представите ми за отличен представител на породата и гените, които предава да са това, което желая като екстериор и характер.
Здравословния, Теоретичния вариант от такава връзка е - 25% Clear , 25% Affected и 50% Carrier .Не бих заплодил с куче, което не ми харесва , но е Clear. Бих предпочел куче, което е Carrier и е добър разплодник.
-
Всички проценти в таблицата са НА БАЗА 100 КУЧЕТА 

-