ATAXIA - АТАКСИЯ

Re:ATAXIA - АТАКСИЯ

Мнениеот ATINAstaff » Нед Мар 22, 2009 5:02 pm

dd написа:Под групи имам предвид деление според здравния им статус, а не по друг белег.

Всеки да го обмисли за себе си.
За да го обмислим после всички заедно.
И пак казвам ,няма клуб,приел забрана за разплод в диапазона на дисплазия A,B,C,според FCI и  /D, E непропоръчително,F забранено/ -това според всички развъдчици на породата.
А колкото до теста в случая, ще сме новатори.
Последна промяна ATINAstaff на Нед Мар 22, 2009 5:31 pm, променена общо 1 път
"Не греши само този,който нищо не прави"

Жена иска ли нещо и Дявола ще и дойде на помощ!

ANGELSSTAFF.COM
Аватар
ATINAstaff
Member
Member

Мнениеот ATINAstaff » Нед Мар 22, 2009 5:08 pm

dd написа:Под групи имам предвид деление според здравния им статус, а не по друг белег.
А относно Алта - заплождал съм я преди 10 години, когато за Атаксия никой и не говореше, нито пък е имало тестове и т.н.

Грешиш!Аз чух преди точно 10 год за атаксията и Наташа Олтсби.
Тест има от няма и година.
Не това имах впредвид, а че всички ще наскачат в нашата мила родина срещу този, да го наречем развъдчик Х,който си тестне,например 6 годишното куче.То излезе носител ,да не кажем болно.И следва заличаване на човека,защото той си е допускал хайваната до разплод и не е имало тест тогава.
За този лов на вещици говоря!Защото това е факт.
Последна промяна ATINAstaff на Нед Мар 22, 2009 5:30 pm, променена общо 1 път

ANGELSSTAFF.COM
Аватар
ATINAstaff
Member
Member

Мнениеот Angels staff » Нед Мар 22, 2009 10:33 pm

Въпросите ми не са свързани пряко с темата , но това което се дискутира излиза извън рамките на теста за атаксия.

Това пише на гърба на всяко българско родословие .

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧИСТОПОРОДНО РАЗВЪЖДАНЕ
                                 И    ЧЛЕНСТВО    В     БККАСТ   
               /  СЪОБРАЗЕНА С ПРАВИЛНИКА НА FCI и БРФК  /

1. Мъжкото и женското куче трябва да притежават валидни  родословия .
2. Собствениците да са членове на БККАСТ /или да са подали молба за членство/, плаща се годишен членски внос – 50 лева, и встъпителна  вноска от 30 лева.. При подаване на молбата за членство са необходими двама гаранти / поръчители / , от членовете на клуба .
3. Да представят валидни тестове за бруцелоза, здравни книжки с валидно нанесени ваксини и обезпаразитявания на кучетата.
4. Да бъде попълнен договор за заплождане ,акт за заплождане, акт за раждане и акт за оглед, които се заплащат. Всеки един е по 15 лева.
5. Да се представят копия от три / 3 / оценителни листа с отлични оценки за мъжкото куче, придобити на изложби от двама различни съдии, а за женското две / 2 / отлични оценки, получени от двама различни съдии. Задължително  е да имат оценка и от Национална  Клубна изложба. .
6. Минималната възраст, от която се допуска заплождането на кучетата е 17 месеца, като преди това  се одобри   връзката  от  БККАСТ,
7. Задължително се изисква снимка за дисплазия направена след 16 месечна възраст на кучето и разчетена от лекаря на Клуба. При направата на снимката е задължително присъствието на отговорника по развъдна дейност или на член от УС на БККАСТ, които да идентифицират кучето.
8. На всички родени кучета се дават номера от БККАСТ и се издават родословия, които се заплащат /вкл. кученцата с вродени пороци , за тях се препоръчва кастрация / - 17 лева за едно родословие .
9. Изисква се снимков материал на майката, бащата, покриването /без придържане на кучетата, или медицински сертификат за изкуствено заплождане от лекаря на Клуба/, на всяко бебе с неговите отличителни белези направени между 30 и 45 ден.
10. Задължително е кученцата да бъдат с опознавателен микро - чип , който се закупува и поставя от вл /задължение на производителя/
11. Абсолютно забранено е членове /и желаещи да станат такива/ на БККАСТ да участват, организират и популяризират борбите с кучета, или да насърчават агресивност в питомниците си – има санкции  /изключване от Клуба и  недопускане до разплод/.
12.  Ушите на кучетата не се копират . При копирани уши , кучето не се допуска до изложби и се изключва от разплод.
13. При смяна на собственика задължително се обвява в БККАСТ
14. При установяване на извършено нерегламентирано заплождане ,с цел  популация на     безпородни кученца , се спират правата на собственика и кучето .

- Защо след 2000 год. при преригистрацията на родословията над 50 % от тях , аз ги анулирах ?
- Защо има и родословия издадени от БККАСТ и анулирани след 2001 год. ?
- Колко кучета има със снимки за дисплазия ?
- Колко струва едно малко бебе на развъдчика до 2,5-3 месечна възраст ?
- Колко струва едно заплождане в България ?
- Колко струва едно заплождане в Европа ?
- Колко струва участието на изложба в България ?
- Колко струва участието на изложба в близката Европа   ?
- Колко струва участието на изложба в далечната  Европа   ?
- Как трябва  и какви условия трябват за да отглеждаш  бебетата и голямите кучета ?

Във форума  членове с повече от едно куче аст  - Ален - 2 , Катя -3 , Пепи - 3 ,Румен - 3  ,Вики - 2, Надя - 2 , Димо - 2 и Тони -4  .

Членове който са отгледали кучила  аст , това са    Катя -1 , Пепи - 4 , Димо - 1 ,  Румен - 4   и Тони -4  .

Помислете на въпросите , вижте също тук  http://www.topobiavi.com/index.php?acti ... 8&type=dog , преди да вземате решения помислете.

Аз лично съм взел решение , за себе си и заедно с някой  други от членовете 10- 12 , ще напуснем БККАСТ тъй като не съм съгласен с Председателя по казуса Димо .Също така това е последната година в която ще финансирам Националната специалка. От тук на сетне Клуба ще бъде изцяло на самоиздръжка и спонсорство , ще се постарая Председателката да не дърпа от семейните  пари за целите  на клуба.
  Най-добре е да бъде сменена и Председателката , и да изберете  Тихомир , Димо , Светла и още някой симпатични като тях който да ни изведат към светли бъднини , да ни отлепят от дъното.
Тони ще има повече време за мен , децата , кучетата и работата си  . А на семейството   ми ще струва  пак същите  50 лева .
Последна промяна Angels staff на Нед Мар 22, 2009 10:58 pm, променена общо 1 път
Развъдник ANGEL'S STAFF - http://angelsstaff.com/
Аватар
Angels staff
Member
Member

Мнениеот Весела » Пон Мар 23, 2009 1:33 am

3. Да представят валидни тестове за бруцелоза

Tова изобщо практикува ли се?

4. Да бъде попълнен договор за заплождане, акт за заплождане, акт за раждане и акт за оглед

Това също прави ли се винаги?  ???

6. Минималната възраст, от която се допуска заплождането на кучетата е 17 месеца, като преди това  се одобри  връзката  от  БККАСТ

Кой точно одобрява връзката? Клуба или Председателя на клуба?

7. Задължително се изисква снимка за дисплазия направена след 16 месечна възраст на кучето и разчетена от лекаря на Клуба. При направата на снимката е задължително присъствието на отговорника по развъдна дейност или на член от УС на БККАСТ, които да идентифицират кучето.

Най-близката сертифицирана клиника, където може да се направи такава снимка е в Загреб? Колко бг кучета са изследвани там, преди да бъде осъществена клубна връзка? Кой е лекаря на клуба? И възможно ли в Загреб всяко куче да бъде придружавано от отговорника по РД на клуба или член на УС?

14. При установяване на извършено нерегламентирано заплождане, с цел популация на безпородни кученца, се спират правата на собственика и кучето

И как ще се спрат "правата" на човека с 10-те кученца, които пусна по 200лв? Като той няма дори права, но с действието си прави лоша "услуга" за породата в България.

Въпроса ми е, след като правилата се нарушават, какъв е проблема на гърба на родословието да пише:

точка 15. Задължително е да се представи сертификат за изследване за Атаксия, преди одобрение на връзка от клуба.

Според мен за да просъществува този клуб в България, и за да направим добро на породата, трябва да има КРУМОВИ ЗАКОНИ. На който не му изнася, значи не му пука за породата, значи е търгаш, значи е егоист, значи е безотговорен.

Имам желание да отговоря на въпросите на Angel's staff:

- Защо след 2000 год. при пререгистрацията на родословията над 50 % от тях , аз ги анулирах ?

- Защото са били фалшиви, защото дотогава БККАСТ не е спазвал правилата, написани на гърба на родословието.

- Защо има и родословия издадени от БККАСТ и анулирани след 2001 год. ?

- Поради същата причина, още заради търгаши, биткаджии и т.н.

- Колко кучета има със снимки за дисплазия ?

- Доколкото аз лично зная, само кучетата на Angel's staff и Арчи на Катя (дори и не направена в Загреб, тя е проявила отговорност)

- Колко струва едно малко бебе на развъдчика до 2,5-3 месечна възраст ?

- Да видим.. мляко за бебета, храна за бебета, ваксини за бебета, обезпаразитяване за бебета, микрочип за бебета, родословието на бебетата, безброй безсънни нощи и тревоги...

- Цената се движи между безплатно и 500 евро...

- С качествено куче започва от 1000 евро на горе. С по-посредствено пак около 500 евро..

- Път, участие, нощувка - 200лв.

- Колко струва участието на изложба в близката Европа  ?

- Път, участие, нощувка - минимум 500лв.

- Колко струва участието на изложба в далечната  Европа  ?

- Наистина ли искате да знаете?!

- Как трябва  и какви условия трябват за да отглеждаш  бебетата и голямите кучета ?

- Много време, много пари за качествена храна, витамини, ваксини, разходи за ветеринарно-медицински услуги. Това за големите кучета. А има ли и бебета, отговорността става с пъти по-висока.

Любомире, аз съм пълно против ти да излезнеш от БККАСТ или Тони да не е Председател. Както казах, трябват Крумови Закони. Не познавам просто друг човек, който да е свързан по някакъв начин с породата, да има възможност - физическа, психическа и финансова да направи нещо тук. Още се хвалят всички, че самият Ортлиб Лотари е съдил кучетата им. Ама ако специалката не беше финансирана от БККАСТ, в частност от Тони и Любомир, от личните им семейни финанси, щеше да ни съди пак Иван Димитров, или Христозов, или няма значение как им са имената....

Нека да има строги правила. Който не иска да ги спазва, ами да не ги спазва, но и да си понася последствията. Много съм жестока понякога, зная, но така трябва, с твърда ръка, не сме педали с меки китки. Тест за дисплазия - щом е решено, че трябва, значи ТРЯБВА. Който не иска - няма педигри. Заради туй пусто педигри, цената на кучетата скача от 200 на 2000лв. Бруцелоза? Знаете ли колко е страшно това. При наличие на бруцелоза кучилото умира, женската става доживотен носител на гадния бацил, а мъжкия - импотентен, и се кастрира. Ако имате женско куче, ще си позволите ли риска да бъде заразена? А ако имате мъжко куче? Колко струва сигурността? Плюс това този тест не е измислица на БККАСТ, а на БРФК.

Малко се увлякох, но мисленето ми е такова. Крайна съм. Или нещо ще се прави както трябва, докрай, или изобщо да не се прави. Иначе ще станем като педалите в парламента, сами си гласуват законите, а самите те не си ги спазват...

С уважение и добри чувства към всички членове и нечленове на клуба, които споделят любовта ми към АСТ. Хора, нека "отлепим" тая порода най-сетне от "дъното".  ;)
Изображение
Don't fuck with people, because this is the first thing you'll get back.
Аватар
Весела
Member
Member

Мнениеот Jordan staff » Пон Мар 23, 2009 1:47 am

Не смяташ ли че с Крумовите закони,в клуба ще останат 2-3ма човека?Не смяташ ли че повечето хора,притежаващи жески кучета не им се ходи на нито една изложба,но поради факта,че някога ще имат бебета  и ще им трябват пустите изложби??Не смяташ ли,че ако тестовете не са реални,и изкарат всички Бг кучета Болни,то нито едно куче от тук няма да може да се възпроизвежда,само защото си е чисто здраво генетично и физически,пра-пра родителите му също,но новаторската клиника от няколко месеца се разпорежда и диктува правила?След като за Атаксия се знае от 2000 година,ЗАЩО НИКОЙ ТУК не е правил такива изследвания до СЕГА из Европа????ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НИКЪДЕ НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изследване за Атаксия из Света?Не смятате ли че качеството като фенотип ще отиде на майната си,ако се водим само по тази тема?
Е,аз съм скептично настроен на темата Атаксия,не заради 90-те Евро,а заради това,че самата клиника според мен е създадена с ЦЕЛ ОПАРИЧВАНЕ от ''тъпите'' Европейци...Колко от легендарните кучета имат тест за Атаксия,такива оставили имената си и все още е чест за нас да ги споменаваме и имаме в родословията си?
А относно всички други неспазвани закони и разпоредби -
Има едно нещо,което се казва - ДИПЛОМАЦИЯ,и то е че ако клуба не е удобен на членовете,членуващи в него,не прави компромиси,председателя ще си стои сам като сова,навярно...
Защо на миналата клубна изложба бяха 15-тина кучета от записани ВСИЧКИ БГ представители и то с гости от Русия и Сърбия??

- Цената се движи между безплатно и 500 евро...

- С качествено куче започва от 1000 евро на горе. С по-посредствено пак около 500 евро..

- Път, участие, нощувка - 200лв.

- Колко струва участието на изложба в близката Европа   ?

- Път, участие, нощувка - минимум 500лв.

А какъв е стандарта в България???

Който не иска - няма педигри. Заради туй пусто педигри, цената на кучетата скача от 200 на 2000лв.

Доста солидна сума споменаваш,не всички БККАСТ,че и Европейски кучета струват толкова?

ПП: Бягаме от темата за Атаксия  ;D
Последна промяна Jordan staff на Пон Мар 23, 2009 2:17 am, променена общо 1 път
Quality amstaffs start with a good pedigree-Fred Sindelar!

JORDAN STAFF KENNEL - КАЧЕСТВО БЕЗ КОМПРОМИСИ!!!

За контакти :+359 876 09 40 33 ; jordan_staff@abv.bg ; www.jordanstaff.net ; www.facebook.com/astbg ; www.jordan-staff-kennel.alle.bg
Аватар
Jordan staff
Member
Member

Мнениеот Весела » Пон Мар 23, 2009 3:10 am

Не смяташ ли че с Крумовите закони, в клуба ще останат 2-3 ма човека?

- Да, прав си, точно толкова ще останат. Но действащите и сега са си толкова. Само Тони и ти ходите на изложби, какво прави това? 2-3 кучета... По-малко от това няма как да станат..

Не смяташ ли че повечето хора, притежаващи женски кучета не им се ходи на нито една изложба, но поради факта, че някога ще имат бебета и ще им трябват пустите изложби??

- Ма никой не ги задължава. А ти от тези хора ли си? Аз мисля, че не си. Какъв е тогава твоят мотив отностно ходенето по изложби?

Не смяташ ли,че ако тестовете не са реални,и изкарат всички Бг кучета Болни,то нито едно куче от тук няма да може да се възпроизвежда,само защото си е чисто здраво генетично и физически,пра-пра родителите му също,но новаторската клиника от няколко месеца се разпорежда и диктува правила?

- Можеш ли да докажеш, че тестовете са нереални? Теста за дисплазия доколко е реален? Доколко е реална и оценката от всяка изложба, що се касае до оценяне на фенотипа? Хората в цял свят си изследваха кучетата, без да са заслепени от изконните български предубеждения. Само ние и сърбите както винаги последни ще открием топлата вода. А тази новаторска "клиника" е най-голямата генна лаборатория в Европа и мога да кажа, дори в света. И там има доста по-умни хора от мен и от теб.

След като за Атаксия се знае от 2000 година, ЗАЩО НИКОЙ ТУК не е правил такива изследвания до СЕГА из Европа?Huh?

- Знае се, но теста е пуснат в употреба за простолюдието едва през Септември месец, 2008 година. От 2000 година насам е имало засегнати кучета, и точно този проблем е довел до 6-годишното търсене на гена-виновник. След това още 2 години защита на тезата, че теста е достоверен и т.н. пред амнайсет вида одиторски организации, едва на края на 2008 този тест се пусна. Досега при такива симптоми изследването, което се е правило е ЯМР. За съжаление ЯМР се използва само за последно потвърждение на проблема.

ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НИКЪДЕ НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изследване за Атаксия из Света? Не смятате ли че качеството като фенотип ще отиде на майната си,ако се водим само по тази тема?

- Има, много клубове в Щатите и Европа го направиха задължително преди обявяване на връзка. И то само 6 месеца след пускането на теста. След година-две истерията ще се превърна във вълна и всички клубове ще бъдат притиснати да го направят задължително. Може да си запишете някъде и да запомните тези мои думи, защото аз съм сигурна, че ще стане така.
Качеството като фенотип? Смяташ, че всички хубави кучета ще излязат болни, а всички лисици - здрави? Това ли да разбирам? В момента по целия свят в тази порода се запложда здраво, куцо и сакато плоди стафове. Затова е и най-популярна порода по изложбите. Мислиш ли, че точно атаксията би навредила на фенотипа повече от идиотите-търгаши и съдии като Кича?

Е, аз съм скептично настроен на темата Атаксия, не заради 90-те Евро, а заради това, че самата клиника според мен е създадена с ЦЕЛ ОПАРИЧВАНЕ от ''тъпите'' Европейци...

- Аз уважавам твоето мнение. Но искам да ти кажа, че тъпите американци изринаха кочината докато не успеят да се докопат до този тест. Защото лиценз имаше само Антаген - Франция. И заради препирането им, сега и Оптиген в САЩ прави теста. Знаеш ли колко стотици хора трябва да искат да направят теста, за да им се уважи желанието да се лицензира и лаборатория в Сащ?

Колко от легендарните кучета имат тест за Атаксия, такива оставили имената си и все още е чест за нас да ги споменаваме и имаме в родословията си?

- Легендарните кучета са мъртви, Йордане, затова са легендарни. Никой не знае, кое от тях е било атаксично, кое носител на триколор и болно сърце, кое с обратна захапка.. И жените в миналото са били трътлести, и това е било идеал за красота. Ама изискванията се повишават. А и знаеш от къде е произлязла нашата порода. В миналото "легендарните" са били тия с повече от 10W в ринга и дори не са доживявали много, за да имат времето да се разболеят от нещо..

А относно всички други неспазвани закони и разпоредби -
Има едно нещо, което се казва - ДИПЛОМАЦИЯ, и то е че ако клуба не е удобен на членовете, членуващи в него, не прави компромиси, председателя ще си стои сам като сова, навярно...
Защо на миналата клубна изложба бяха 15-тина кучета от записани ВСИЧКИ БГ представители и то с гости от Русия и Сърбия??

- Йордане, я се замисли? Клуба на теб "удобен" ли ти е? Иска ти 50лв членски внос, актове за какво ли не, всеки по 15-17лв, тестове за дисплазии, бруцелози, натиска те по врата да ходиш по изложби, иначе бебетата на Куин няма да имат педигри. Какво значи "удобен" клуб? Това да не е някакъв вид фотьол? Че то за да е удобен, дай да си гласуваме да трябва само 1 оценка от изложба, или чл. внос да стане 5лв, или да не са задължителни тестовете за дисплазия или актовете за заплождане, раждане и т.н. Целта на клуба е не да е "удобен" за членовете, а да е ОДИТ на тяхната дейност. Клуба отговаря за бъдещето и развитието на породата в страната, чрез контрол, съвети, помощ. Клуба е юридическо лице, сдружение с нестопанска цел, клуба не е само един Председател, клуба е съвкупност от всички хора, които са се събрали поради общите си интереси и ценности.
Ти как мислиш, защо на миналата клубна имаше 15 кучета? Защо от 8 кученца в кучилото на Куин, само ти ходиш по изложби с нея? В БГ има много стафове, само през 2008-ма година бяха родени 14 клубни кученца. Къде са те? Ще участват ли на тазгодишната специалка?

Радвам се, че зададе всички тези въпроси, за да мога да ти отговоря. И аз имам един въпрос към теб? Колко кучета според теб, български, ще участват на тазгодишната специалка?

А какъв е стандарта в България???

Стандарта в БГ е ясно, че е мизерен, но кой освен ти и аз и още няколко човека, ще се разцепим през кръста за да се доберем до Световното в Словакия? Ако разчитаме на "стандарта" в БГ да ни покрие разходите, мога само да се изсмея.

Доста солидна сума споменаваш, не всички БККАСТ, че и Европейски кучета струват толкова?

Ми толкова са Йордане, в БГ вървят от 200лв без педигри, до 3000лв, които на Илия и Мила им се сториха прекалено солена сума, и отидоха в чужбина да вземат 2 парчета за лев.
Извън БГ сумите варират от 200 евро за бебе пет клас, до плюс безкрайност. Знаеш, че Бен Кинг оф Ринг'с беше продаден за 3500 евро. Кича пък веднъж ме зарибяваше с негово производство кученце, чисто бяло, за само 200 евро, кой ти ги дава.

Темата за Атаксията е само капка в морето. Като всяко ново нещо, е нормално тя да бъде приета с АНАТЕМА. Както едно време, когато Галилей казал, че земята не е плоска ами е кръгла, и са го линчували за това. Само времето ще покаже кой е прав и кой крив. Ако кучето ти е перфектния екземпляр с перфектния фенотип, и някой съсухрен доктор ти каже, че то има дисплазия, какво ще направиш? Същата работа е и с Атаксията. Всичко е въпрос на лично мнение и решение.
Последна промяна Anonymous на Пон Мар 23, 2009 3:21 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Весела
Member
Member

Мнениеот Jordan staff » Пон Мар 23, 2009 3:54 am

Европа го направиха задължително преди обявяване на връзка.
- Амстаф Уърлд ,да,но други - не.
Ами да,след като никой не може да ти докаже и гарантира на 100 процента,че от двама Клиър родители,няма да има и носители бебета?
Тест за дисплазия - снимка ,кучето се приспива - имаш най-сигурни резултати,знаеш мнението ми,че дори и да нямаш възможност за тест в Загреб,то поне една Аматьорска из Стара Загора или София,за документацията би било добре...
Сърбия,Унгария,ЦЯЛА Русия,и още куп страни за момента нямат задължителен тест Атаксия.
За легендарно куче-имах предвид Дон,защо не го изследват и него,след като има негови бебета из цял свят?
За мен стафовете са едно голямо хоби,една голяма страст,и искренно се наслаждавам на екземпляра,които притежавам,защото годините найстина летят.
Гледам и искам най-доброто...
Има една ''гражданска'' приказка,от личен /не мой/ опит ми я разказват и ме питат - абе на съседа родословното куче от еди кои си родители се разболяло от еди кво си,на другия от друго,ЗАЩО аджеба уж от породни и изследвани родители,а кучетата се разболяват?Значи стигаме до извода,че колко по расов и изнежен е един екземпляр,то толкова по-лесно се поддава на болести и различни други неща...
Това ми разказаха няколко човека.
А за таз годишната клубна специалка - имам голямо желание да участвам на всички изложби,ако разполагах с всичкото това време и средства разбира се...все пак да отидеш до Германия няколко пъти и из цяла Европа не е безплатно все още...
Искам да има стафове,наши си кучета,Български,но явно собствениците са прекалено заети с други неща,че не могат да дойдат за по 2-3 часа до София,за една единствена годишна клубна специалка.
Не мога да кажа предварително кой кога ще дойде,защото видиш ли стане чудо,и всички дойдат  ;D ;D
А под дипломация - имах предвид - навсякъде се прави...В работа,в живота,в къщи,в клубове и учреждения - НАВСЯКЪДЕ.Ако си мислиш,че като се наложат строгите правила,породата ще се издигне в небесата?
Аз мисля,че не.Само ще се разотидат малцинството,и ще останат 2-3ма най-много,и все пак хората ще си БЪЛВАТ кучета - и то точно ТУК- в България,защото имат НАЛИЧНИ родословия?Случая в София на скоро...който спомена..
Темата е много спорна,мненията на всеки един са много спорни.Все пак Тони и Любо знаят и следят кучетата ни от няколко години,мислиш ли че ако бяхме застрашени,Атаксията нямаше да се наложи като превантивна задължителна мярка??И защо след като се вдигна толкова много шум около тази атаксия,на големите изложби до сега не сме видяли нито едно куче да завалва краката,да пада,да има некординирани движения и всички останали признаци за нея?Дори ветерани на пределна възраст участват на всяко световно и европейско...?
Знаеш мнението ми,непоколебим съм  ;D
Не трябва да се хвърляме на всичко,защото не всичко което лети,можем да го хванем.
Тук намисаме и други въпроси  - май : защо не се спазват клубните правила и наредби? ;)

ПП:много бих се радвал,ако Ели изкаже мнение по темата за АТАКСИЯ!Благодаря ти предварително Ели! :love:
Последна промяна Jordan staff на Пон Мар 23, 2009 4:06 am, променена общо 1 път

За контакти :+359 876 09 40 33 ; jordan_staff@abv.bg ; www.jordanstaff.net ; www.facebook.com/astbg ; www.jordan-staff-kennel.alle.bg
Аватар
Jordan staff
Member
Member

Мнениеот Весела » Пон Мар 23, 2009 5:29 am

Ами да,след като никой не може да ти докаже и гарантира на 100 процента, че от двама Клиър родители, няма да има и носители бебета?

За това могат да ти дадат 100% гаранция. Не си подготвен по тази тема, а спориш...

За легендарно куче-имах предвид Дон, защо не го изследват и него, след като има негови бебета из цял свят?

Ти как мислиш, дали Чиро ще позволи и прашинка съмнение относно Дон? Той е точно като теб. Тегли една майка на всичко.

Искам да има стафове,наши си кучета,Български,но явно собствениците са прекалено заети с други неща,че не могат да дойдат за по 2-3 часа до София,за една единствена годишна клубна специалка.

Знаеш, че аз ходих с теб на изложби, още преди да си взема куче.. в София, на специалката, в Пловдив, в Созопол... Само като видиш човек без куче на изложба за кучета, можеш да си направиш сметката що за човек е. Явно собствениците на АСТ в България са неебателни относно изложбите...

Ако си мислиш,че като се наложат строгите правила,породата ще се издигне в небесата?

Мисля, че тогава ще си проличи на кой му пука за породата, и на кой - не. Имам предвид за ПОРОДАТА, а не за популацията, която и без това е много.

И защо след като се вдигна толкова много шум около тази атаксия,на големите изложби до сега не сме видяли нито едно куче да завалва краката,да пада,да има некординирани движения и всички останали признаци за нея?Дори ветерани на пределна възраст участват на всяко световно и европейско...? .... Не трябва да се хвърляме на всичко,защото не всичко което лети,можем да го хванем.

Мнението ти е непоколебимо? Тези думи съм ги чувала и от друго място, и ти много добре знаеш от къде. И оставам с впечатление, че това не е собственото ти мнение, и дори не си се замислял изобщо.
Ти видял ли си деца, болни от церебрална парализа в дискотеката? Ми как ще видиш. Няма да видиш, точно както няма да видиш и болно куче в ринга. Но това не значи, че ги няма... Те са просто невидими.

И последно: Защо не се спазват клубните правила и наредби?
Отговор - за да се улесни живота на клубните членове...
Изображение
Аватар
Весела
Member
Member

Мнениеот ATINAstaff » Пон Мар 23, 2009 1:56 pm

Във Форума всичко изглежда ясно ,точно и подредено.
Щеми се и в действителност да е така.
Когато излезеш от нета и застанеш очи в очи с действителни ,от плът хора,а не клавиатури е различно.
Замислете се какво стана с едно елементарно нещо,замисляли ли сте се за едно нерязане на уши през какво и колко мина клуба за да го наложи.Даже скоро "експерти" на едно друго място роптаха ,че било лигавщина,поредната ми щуротия за да мога да си водя кучетата в Германия.
Давам ви пример елементарин-говоря снощи с Русия,дълго,засягаме всякакви теми,атаксия ,изложби и тн.Казах изложби ,човека дето говоря с него ми казва бях във Франция на изложба и там и там.Задавам въпрос-С кои стафове беше?Какво направи?А отговора-Без стафове,там ние вече не водим,с отрязани уши са нашите...

Но пумията дето се лее по клуба си остава.Аз ,че съм черна -не е нещо ново.
Но ако вземем да приемем тест за атаксия задължителен,боже то тотгава искам гилотина.
Ваша воля ,този път ще се гласува само и единствено при пълно присъствие и при задължително ислушване на всеки.Гответе се за дълго събрание,доста изморително.Да речим начало от 10ч,за събиране на кворум от 11ч начален час.Край не по-рано от 17 ч.Обяда е от мен,от вас нормално поведение и адекватни решения и преди всичко задължително присъствие.Имате време да се организирате за 05.09.2009

ANGELSSTAFF.COM
Аватар
ATINAstaff
Member
Member

Мнениеот Kras » Вто Мар 24, 2009 12:58 am

Моето куче ще си го водя по изложби,докато имам възможност или го декласират!Тест за атаксия ще му направя,без значение какво решение ще се вземе.Семейство Попантонови са направили много за породата и клуба има нужда от тях,мое мнение!Друг е въпроса,че Любо е прав-не е лесно да организираш,финансираш и всякакви други ангажименти свързани с клуба!Аз лично много уважавам  и ценя труда на  семейството.Весела и Йордан са умни млади хора,влюбени в породата,ще се разберат кое е най-добро за нея.
Kras
Member
Member

Мнениеот Jordan staff » Вто Мар 24, 2009 3:05 am

Според мен най-добре ще да е,ако се приеме като традиция ,но не задължително - дефакто - по усмотрения на стопаните и собствениците на кучетата.
:ok:

Аватар
Jordan staff
Member
Member

Мнениеот azzzy » Вто Мар 24, 2009 7:51 am

Другия фактор е информирането на бъдещите собственици на кученца от породата. Ако имам две кучила, едното с доказано здрави кученца, или носители в краен случай, а другото с неясен статут, познайте от кое ще си избера кученце? И в този случай парите няма да са от значение, така че развъдника ще има стимул да тества.
Аватар
azzzy
Newbie
Newbie

Мнениеот ATINAstaff » Вто Мар 24, 2009 12:17 pm

azzzy написа:Другия фактор е информирането на бъдещите собственици на кученца от породата. Ако имам две кучила, едното с доказано здрави кученца, или носители в краен случай, а другото с неясен статут, познайте от кое ще си избера кученце? И в този случай парите няма да са от значение, така че развъдника ще има стимул да тества.

А тези носителите,които за българското разбиране са чумави,ги евтаназира мисленето даже,а аз ви говоря за това,че ще се случи в действителност.И ще бъде заличено много и то безвъзвратно.
Как ще реагираш спрямо развъдчика от когото ти си си всил куче и ако то недай си боже е носител?
А как ще реагират всички към теб и твоето куче?Колко ще са тези дето да знаят,че е носител и да заплодят с него,еле пък в Бг.?Какво става с теб?Взимаш си друго куче-лесна работа,или просто изчезваш,оставайки само по форумите-зад паравана на компа лесно е всичко с кучетата.

П.П.azzzy ако утре се окаже ,че ти имаш куче носител и друго чисто,но и от двете имаш кучила,платил си за заплождане и са ти платили,има бебета и някои от тях са носители какво ще направиш с носителите?Какво ще кажат бг.великаните на късият разказ и дали няма да си  просто заличен?Кой ще си вземе от теб кученце носител-прокажен?
Последна промяна ATINAstaff на Вто Мар 24, 2009 12:25 pm, променена общо 1 път

ANGELSSTAFF.COM
Аватар
ATINAstaff
Member
Member

Мнениеот Весела » Вто Мар 24, 2009 12:27 pm

Другия фактор е информирането на бъдещите собственици на кученца от породата.

Aз си мисля, че ако един бъдещ собственик си търси кученце, и се е информирал предварително за породата, откъде, защо и как, само ще търси от производителите му документа за атаксия на родителите. Пак ще надделее закона - Търсенето определя предлагането. Пък и ако ще се прави някакъв опит за превенция, всеки трябва да участва в нея. И бъдещите собственици на АСТ трябва да знаят, ако някой ден кученцето им участва в развъдна дейност, какви рискове поемат.

Ако имам две кучила, едното с доказано здрави кученца, или носители в краен случай, а другото с неясен статут, познайте от кое ще си избера кученце?

Точно така бих направила и аз. Вържи попа, за да е мирно селото. Пък ако не ми хареса фенотипа на кученцата с "ясен" статут, бих изчакала колкото трябва. Все пак кучето не е придобивка за един ден, бих искала да прекарам поне над 10 години от живота си с него...
Парите никога не са били от значение, но защо ли си мисля, че ако в едно кучило има и здрави и кученца носители, цената на носителите ще е по-ниска.  Но пък те може да са отлични фенотипно екземпляри (както казва Йордан ;)) и да си струва взимането им. Атаксията според мен не играе изобщо никаква роля що се отнася до изложбената дейност. Можеш да ходиш на изложби и с куче със статут affected. Но вече при развъдната дейност, трябва да се внимава.

Виждам, че има и положително настроени хора спрямо това тестване. Казвам за пореден път, и аз не искам да става задължителен тест, няма смисъл да се принуждава, защото ефекта ще е по-вероятно отрицателен. Искам само да има добре информирани хора в клуба, които сами да взимат решенията отностно собствените си кучета, които обичат и за които са поели отговорност.
Изображение
Аватар
Весела
Member
Member

Мнениеот Весела » Вто Мар 24, 2009 12:51 pm

А тези носителите,които за българското разбиране са чумави

Тони, може и да си права за българското мислене, но все пак аз имам надежда, че има и хора които мислят като мен примерно, или Azzzy, или Краси.. Те са напълно здрави и пълноценни кучета. Дон го набедиха за носител, нали така, ама да е спрял да осеменява наляво и надясно? Няма и да спре, докато може..

Как ще реагираш спрямо развъдчика от когото ти си си взел куче и ако то недай си боже е носител?

Ако си си взел куче родено преди декември миналата година, никак не можеш да реагираш. Теста го има от септември 2008, никой не е можел да направи нищо преди това и не е длъжен да поема никаква отговорност.

А как ще реагират всички към теб и твоето куче?

Ще плащаме "данък обществено мнение" ли? Така го каза, все едно ако кучето ти е носител, и ти си носител!? Направо като ходиш по улицата и разхвърляш спори на атаксия наляво-надясно..

Колко ще са тези дето да знаят,че е носител и да заплодят с него,еле пък в Бг.?Какво става с теб?Взимаш си друго куче-лесна работа,или просто изчезваш,оставайки само по форумите-зад паравана на компа лесно е всичко с кучетата.

Вариантите са, заплождаш в чужбина, където хората не са така тесногръди (нямам предвид в Сърбия, там са по-зле).. Не можах да разбера какво им има на кучетата-носители, приемате ги някакви източници на "заразата".

azzzy ако утре се окаже ,че ти имаш куче носител и друго чисто,но и от двете имаш кучила,платил си за заплождане и са ти платили,има бебета и някои от тях са носители какво ще направиш с носителите?Какво ще кажат бг.великаните на късият разказ и дали няма да си  просто заличен?Кой ще си вземе от теб кученце носител-прокажен?

Аааа, не мога да се боря повече!  :mazohist: Носителите, ще ги убием с лопати.
Тези въпроси са като тези: Какво ще направите, ако брат ви се окаже болен от СПИН? Ще прекратите ли всякакви контакти с него? ..или... Какво ще направите, ако разберете, че майка ви е лесбийка, винаги е била, и е използвала баща ви за параван...? .....
или.. Какво ще направите ако разберете, че мъжа ви има наследствени сърдечни проблеми и на 25 години е вече с 3 инфаркта? Ще имате ли деца от него, или ще търсите друг вариант?

Това са въпроси, касаещи личното мнение и решение, личния морал и мироглед. Не може да има готов отговор на тях. Един ще вземе едно решение, друг ще вземе друго.

А "БГ великаните" какво ще кажат, ми е през ********. Аз лично бих си взела кученце - носител, ако ми хареса фенотипа му.

Та, ако ще тествате, всички кученца - носители ми ги давайте насам.
Изображение
Аватар
Весела
Member
Member

Мнениеот ATINAstaff » Вто Мар 24, 2009 1:09 pm

Това си ти,но ти не си всички.Позволи ми да ги познавам по-добре от теб.
И ако се окажат носители,дали някой ще си вземе бебе...ти сама ще разбереш след време.
Заплождай в чужбина,но ако ти се наложи да заплодиш с крокоди ,но чист ?В същото време и твоето куче излезе носител?Вярвай ми по добре да не я заплождаш.
Ето ти пример идва в Бг куче ,което е едно от най-качествените екземпляри в момента.Няма тест.Кучката ти е покрила всички изисквания и даже е разгонена.Пускаш ли я или не ?
А и въобще каква е гаранцията като са чисти и двамата родители?Същата като при двама родители HDA.

ANGELSSTAFF.COM
Аватар
ATINAstaff
Member
Member

Мнениеот Jordan staff » Вто Мар 24, 2009 2:52 pm

ATINAstaff написа:Това си ти,но ти не си всички.Позволи ми да ги познавам по-добре от теб.
И ако се окажат носители,дали някой ще си вземе бебе...ти сама ще разбереш след време.
Заплождай в чужбина,но ако ти се наложи да заплодиш с крокоди ,но чист ?В същото време и твоето куче излезе носител?Вярвай ми по добре да не я заплождаш.
Ето ти пример идва в Бг куче ,което е едно от най-качествените екземпляри в момента.Няма тест.Кучката ти е покрила всички изисквания и даже е разгонена.Пускаш ли я или не ?
А и въобще каква е гаранцията като са чисти и двамата родители?Същата като при двама родители HDA.

:ok: :ok: :ok:

Аватар
Jordan staff
Member
Member

Мнениеот azzzy » Вто Мар 24, 2009 2:56 pm

Не, не е така. Единствения шанс от двама здрави родители да има куче носител, е генна мутация, което е невъобразимо малък шанс или да има някой от другите 30 или повече вида атаксия, защото теста е само за един конкретен вид и съответната хромозома. Засега се смята обаче, че само един вид атаксия е особено разпространен сред амстафа и ние само може да се надяваме да е така.

При заплождане на носител със здраво куче или обратното, само 25% са носители, останалите 75% са clear, така че такава връзка е напълно в реда на нещата. По-опасното ще е, ако такива заплождания не се правят, генетичния фонд ще се ограничи страшно много. Дори връзката affected+clear не е непременно лоша. Най-важното е да не се получават болни (affected) кученца. Как ще обясните на стопаните им след това, че при наличие на сигурен (поне така се смята) тест, сте решили да хвърляте зарове? Весела, не виждам защо цената на carrier трябва да е по-ниска от цената на clear. Да не са инвалиди  :wondering: Единственото важно в случая е бебетата да се тестват, за да се знае кои са носители, за да се избегне евентуално бъдещо заплождане с друг носител.

Редакция:
Горе съм написал глупост, при заплождане на носител със здраво куче или обратното,  50% са носители и 50% са clear
Последна промяна azzzy на Вто Мар 24, 2009 3:16 pm, променена общо 1 път
Аватар
azzzy
Newbie
Newbie

Мнениеот Jordan staff » Вто Мар 24, 2009 3:17 pm

Кой изобщо тук в България е ЧУВАЛ за атаксия освен тези няколко души,пишещи в темата в БККАСТ клубния форум?
Според вас,кой е готов да ЧАКА по 10 години за амстаф шоу бебе от еди си кои родители?
Според вас,колко точно фенове на породата ще изчетат ВСИЧКО преди да си вземат амстаф бебе?
Според вас,тест атаксията ще спре ли популацията от ''нормално'' без тестово раждащи се стафове?
Всеки човек може да забегне до Сърбия или Македония,да си купи кучета,с които да си продължи родословието напред,и никой не може да го спре от развъдната му дейност?
КОЙ ще е този ненормалник ТУК в България,дето ще се набута с 1500 лева за куче НОСИТЕЛ или ЗАСЕГНАТО от страшната болест,какъвто и фенотип да има то???
Цената на Засегнатите и носителите бебета не виждам защо да е по-долу....

Атаксията според мен не играе изобщо никаква роля що се отнася до изложбената дейност. Можеш да ходиш на изложби и с куче със статут affected. Но вече при развъдната дейност, трябва да се внимава.

Ами да,но нали когато гледаш да си купиш най-доброто и перспективно шоу кученце от едно кучило,100% развъдника си прави бъдещи планове за неговата роля и това,което ще остави в кенъла му като генетичен материал??
Последна промяна Jordan staff на Вто Мар 24, 2009 3:21 pm, променена общо 1 път

Аватар
Jordan staff
Member
Member

Мнениеот azzzy » Вто Мар 24, 2009 3:20 pm

Данчо, засегнти бебета не би трябвало да се произвеждат, а още по-малко да се продават. Нека не слагаме носителите и болните под един знаменател. А нещата ще вървят само в една посока, въпроса е колко бързо и на каква цена.
Аватар
azzzy
Newbie
Newbie

ПредишнаСледваща

Назад към Тестове и изследвания