3. Да представят валидни тестове за бруцелоза
Tова изобщо практикува ли се?
4. Да бъде попълнен договор за заплождане, акт за заплождане, акт за раждане и акт за оглед
Това също прави ли се винаги?

6. Минималната възраст, от която се допуска заплождането на кучетата е 17 месеца, като преди това се одобри връзката от БККАСТ
Кой точно одобрява връзката? Клуба или Председателя на клуба?
7. Задължително се изисква снимка за дисплазия направена след 16 месечна възраст на кучето и разчетена от лекаря на Клуба. При направата на снимката е задължително присъствието на отговорника по развъдна дейност или на член от УС на БККАСТ, които да идентифицират кучето.
Най-близката сертифицирана клиника, където може да се направи такава снимка е в Загреб? Колко бг кучета са изследвани там, преди да бъде осъществена клубна връзка? Кой е лекаря на клуба? И възможно ли в Загреб всяко куче да бъде придружавано от отговорника по РД на клуба или член на УС?
14. При установяване на извършено нерегламентирано заплождане, с цел популация на безпородни кученца, се спират правата на собственика и кучето
И как ще се спрат "правата" на човека с 10-те кученца, които пусна по 200лв? Като той няма дори права, но с действието си прави лоша "услуга" за породата в България.
Въпроса ми е, след като правилата се нарушават, какъв е проблема на гърба на родословието да пише:
точка 15. Задължително е да се представи сертификат за изследване за Атаксия, преди одобрение на връзка от клуба.
Според мен за да просъществува този клуб в България, и за да направим добро на породата, трябва да има КРУМОВИ ЗАКОНИ. На който не му изнася, значи не му пука за породата, значи е търгаш, значи е егоист, значи е безотговорен.
Имам желание да отговоря на въпросите на Angel's staff:
- Защо след 2000 год. при пререгистрацията на родословията над 50 % от тях , аз ги анулирах ?
- Защото са били фалшиви, защото дотогава БККАСТ не е спазвал правилата, написани на гърба на родословието.
- Защо има и родословия издадени от БККАСТ и анулирани след 2001 год. ?
- Поради същата причина, още заради търгаши, биткаджии и т.н.
- Колко кучета има със снимки за дисплазия ?
- Доколкото аз лично зная, само кучетата на Angel's staff и Арчи на Катя (дори и не направена в Загреб, тя е проявила отговорност)
- Колко струва едно малко бебе на развъдчика до 2,5-3 месечна възраст ?
- Да видим.. мляко за бебета, храна за бебета, ваксини за бебета, обезпаразитяване за бебета, микрочип за бебета, родословието на бебетата, безброй безсънни нощи и тревоги...
- Колко струва едно заплождане в България ?
- Цената се движи между безплатно и 500 евро...
- Колко струва едно заплождане в Европа ?
- С качествено куче започва от 1000 евро на горе. С по-посредствено пак около 500 евро..
- Колко струва участието на изложба в България ?
- Път, участие, нощувка - 200лв.
- Колко струва участието на изложба в близката Европа ?
- Път, участие, нощувка - минимум 500лв.
- Колко струва участието на изложба в далечната Европа ?
- Наистина ли искате да знаете?!
- Как трябва и какви условия трябват за да отглеждаш бебетата и голямите кучета ?
- Много време, много пари за качествена храна, витамини, ваксини, разходи за ветеринарно-медицински услуги. Това за големите кучета. А има ли и бебета, отговорността става с пъти по-висока.
Любомире, аз съм пълно против ти да излезнеш от БККАСТ или Тони да не е Председател. Както казах, трябват Крумови Закони. Не познавам просто друг човек, който да е свързан по някакъв начин с породата, да има възможност - физическа, психическа и финансова да направи нещо тук. Още се хвалят всички, че самият Ортлиб Лотари е съдил кучетата им. Ама ако специалката не беше финансирана от БККАСТ, в частност от Тони и Любомир, от личните им семейни финанси, щеше да ни съди пак Иван Димитров, или Христозов, или няма значение как им са имената....
Нека да има строги правила. Който не иска да ги спазва, ами да не ги спазва, но и да си понася последствията. Много съм жестока понякога, зная, но така трябва, с твърда ръка, не сме педали с меки китки. Тест за дисплазия - щом е решено, че трябва, значи ТРЯБВА. Който не иска - няма педигри. Заради туй пусто педигри, цената на кучетата скача от 200 на 2000лв. Бруцелоза? Знаете ли колко е страшно това. При наличие на бруцелоза кучилото умира, женската става доживотен носител на гадния бацил, а мъжкия - импотентен, и се кастрира. Ако имате женско куче, ще си позволите ли риска да бъде заразена? А ако имате мъжко куче? Колко струва сигурността? Плюс това този тест не е измислица на БККАСТ, а на БРФК.
Малко се увлякох, но мисленето ми е такова. Крайна съм. Или нещо ще се прави както трябва, докрай, или изобщо да не се прави. Иначе ще станем като педалите в парламента, сами си гласуват законите, а самите те не си ги спазват...
С уважение и добри чувства към всички членове и нечленове на клуба, които споделят любовта ми към АСТ. Хора, нека "отлепим" тая порода най-сетне от "дъното".