Аз си харесвам един стар 11 годишен Олимпус С 2100 Ултра зум .Цветовете са страхотни , оптиката е отлична , но скороста на снимане е много бавна.Докато чукне снимката ''обекта'' е вече на друго място.С него съм уловил страхотни снимки.Работи и сега отлично , след 185 000 снимки .Преди 3 години му изгоря един пиксел , и при голямо увеличение се вижда.Никога не е сервизиран - профилактика .
Ползвам и Алфа на Сони А 380 , но цветовете са за мен много пастелни , на ръчен режим и автоматичен с променени настройки пак не е за мен това което ми се иска като цвят.Снимал съм с три различни обектива но резултата е същия .Ползвам универсален 3.5-6.3 / 18 -200 . Има и една сапунерка на Фуджи но тя е далеч от вижданията ми за добра и контрастна снимка .И с мобилен телефон IP 4 , отлични снимки , по добри от Фуджито .
Много рядко ползвам програми за избистряне , контраст и др. подобни на снимките .С такава програма може да се смени датата на снимката , апарата , час и др. Това важи и за РАФ файловете , там може да промениш затвор , бленда и всичко друго .При опит за обратно четене на данните , е невъзможно да се установи външна намеса .Така файла е ''оригинален''.
Пример - днес 06.05.2011 е направена тази снимка с ДСЛР А , но датата е 05.04.2009 , когато това куче не е било родено .
TaiPan , казвай без бой след тялото какво следва
.