Една статия за началото на развъждането в Хърватска , от сайта на Федерацията им
ТУК -
http://www.hks.hr/pasmine/american-staf ... rrier.html

BODEWITA KENNEL vl. Boris PrginMoj prvi pas bila je ženka Mlader’s Bonita koju sam kupio 1991. godine. Sa njom sam napravio izvanredne izložbene rezultate (multi CH i trostruki klupski pobjednik). Nakon toga mi je bila želja imati više Amstaf-a pa kupujem još jednu ženku Wichitu i sa njom osvajam JCH- HR; JCH-SLO; CH-hr; CH-SLO; CH-A; INT-CH; R.CAC World Dog Show; trostruki klupski pobjednik; Bundeziger pobjednik. 2004. godine otvaram uzgajivačnicu te iz prvog legla zadržavam Wichitinu kćer Jast Denni Diva Sting sa kojom osvajam JCH-HR; JCH-SLO; 2.u mladima na Europskoj izložbi u Bratislavi; CH-HR; CH-SLO; CH- BiH; INT-CH. Jast Denny Diva Sting se pored izložbenih rezultata pokazala i kao dobra uzgojna kuja koja je do sada dala četiri (4) izložbena šampiona, od kojih zadržavam Bodewita Boston from USA. Sa istim sam na izložbama postigao slijedeće rezultate: JCH-HR; JCH-SLO; CH-HR; CH-SLO; CH-BiH; BISS pobjednik klupske izložbe u Mariboru. Bodewita kennel nastavlja sa daljnjim uzgojem temeljenim na Bodewita Boston from USA, Jast Denny Diva Sting i novoj nadi Power Ride Diva Sting (Anny), koja je u suvlasništvu sa uzgajivačnicom Diva Sting te se ovim putem zahvaljujem g. Josipu Žalac na ukazanom povjerenju
MLADERS KENNEL vl: Mladen ErcegovićUzgajivačnicu sam registrirao 1990. godine, a u kinologiji sam od 1987. kada sam kupio prvog američkog stafordskog terijera, ženku Astra-Almu. Staforda sam izabrao nakon detaljne analize pasmina pasa i nakon spoznaje staforda kao izuzetno kvalitetnog sportskog i familijarnog psa, odlučio sam se za tu pasminu prvenstveno radi radnih sposobnosti. Iako sam uzgojio 28 šampiona od čega 10 internacionalnih, prednost u uzgoju sam uvijek davao radnim i kvalitetnim odlikama uzgojenih pasa, tako da uzgajačnica Mlader’s jedina u svom uzgoju ima internacionalnog šampiona sa položenim radnim ispitom, Raffa, te ženku Mlader’s Charry Delaware sa položenim ruševinskim ispitom i natjecanjem u Agilityju u vlasništvu gospođice Tanje Janješ. Inače sam kao kinolog nagrađen poveljom HKS-a 1999., 2000. i 2001. godine, a u 2007. godini zlatnom značkom. Kao međunarodni kinološki sudac sudio sam brojne specijalne izložbe i klubska prvenstva za američke stafordske terijere, brojne međunarodne izložbe od kojih najznačajnije Euro- Dog u Beču, Luxemburg-Winner Show, Austrijski Buendesieger, Austrijski Klub-sieger i nacionalna specijalka u Torinu. Inače sam sudac i za cijelu II FCI grupu iz koje sam na međunarodnim izložbama i kod nas najčešće sudio dobermane i dogo argentino. Danas nakon 20 godina kinološkog staža vršim brojne funkcije pa sam tako četvrti mandat zaredom član Povjerenstva za kadrove i priredbe, treći mandat član Povjerenstva pri Ministarstvu poljoprivrede, glavni voditelj uzgoja za američke stafordske terijere te ovlaštenik za provođenje testa socijalizacije i član IO matičnog kluba za američke stafordske terijere.
FLAMEWOOD KENNEL vl. Željko Vasiljević"Moja ljubav prema pasmini započela je davne '88 godine. Kao petnaestogodišnjak sam kupio svog prvog amstaffa, kuju Armu. Koja je bila starih krvnih linija. Arma je uve- seljavala moj zivot predivnih 6 godina. S njom sam imao 2 legla. Ozbiljnije se pasminom počinjem baviti početkom 90tih, kada počinjem kontaktirati američke uzgajivače. A sreća mi se os- mjehnula s Marshom Wood koja je bila vlasnica tada jedne od vodecih USA uzgajivačnica Woodforest. ‘94 godine, nakon pune 2 godine čekanja, uvozim ch Woodforest EZ Dragons Flame - Penn. Koja postaje temelj mog uzgoja i po kojoj moja uzgajivačnica dobiva ime. Ime je dobiveno od linije Wood i imena Dragons Flame. Penn mi je dala 2 legla, i mnogobrojno potomstvo na kojem i danas gradim svoj uzgoj. Flamewood psi postali su temeljnim psima mnogih uzgajivačnica u Hrvatskoj i Europi. I njihovi potomci da- nas su europski i svijetski prvaci."
GERONIMO WINNER vl. Iva VečaninNaš prvi Američki Stafordski Terijer HARRY je stigao u naš dom davne 1993 godine.Bio je to sin legendarnog Int.Ch. Mladers Killing Raffa.Od tog dana moja obitelj i ja postali smo nerazdvojni s ovom pasminom koja nas je sve više i više kroz život oduševljavala. S Harryem smo uz izložbe puno radili na obuci tako je moj otac g. BRANKO VEKIĆ,inače predsjednik ASTEC cluba od 1998.do 2008.godine,uložio puno truda da s njim napravi ispit-1. S ostalim psima smo također radili na poslušnosti tako da imaju ispite A i B i uzgajivačnica smo koja uz izložbe ulaže trud i u rad sa psima. Nakon Harrya nizali su se izložbeni rezulatiti i drugih naših pasa poput multi ch MLADERS TANGA,multi ch MLADERS NEW YORKA,ch MLADERS LITTLE RUBY.... Uzgajivačnica GERONIMO’S WINNER je registrirana 1998. godine pod brojem FCI 46/98. GERONIMO’S WINNER CHEROKEE je tako postao Best Work Dog Austrije,GERONIMO’S WINNER FRONTERA je Mlada šampionka Austrije i klupska prvakinja,GERONIMOS WINNER ANASTASIA mlada Slovenska šampionka i klupska prvakinja,GERONIMO’S WINNER BIG BUBBLE klupska prvakinja i prvak pasmine- BOB 2001. godine.Uzgajivačnica ove godine polaže velike nade u novog mužijaka uveženog iz poznate Europske uzgajivačnice-JACK THE RIPPER TIPIT Z HANKY koji je došao u Hrvatsku s ciljem unaprjeđivanja pasmine.Ove godine također očekujemo dva izvrsna legla gdje naše ženke parimo s vrhunskim mužijacima multi i inter šampionima u inozmestvu koji su se već dokazali u uzgoju dajući Europskog i Svjetskog prvaka te Američkog šampiona. Za mene i moju obitelj vrijedi jedno pravilo... "JEDNOM VLASNIK STAFORDA - ZAUVIJEK VLASNIK STAFORDA"
PLAYMAKERS KENNEL vl.Rinaldo KvesićPlaymaker’s -uzgajačnica Američkih stafordskih terijera registrirana je 2003 godine-kada su se u mojoj glavi "posložile kockice" zašto i kako uzgajati,s kojim ciljem i razlogom."Infekcija" pasminom se dogodila kada je Alfa Diva Sting(OXA) ušla u naš život 2001.godine-do tada su se razne pasmine smjenjivale pod našim krovom-generacijama,dočim me je Oxa natjerala da ozbiljno razmislim o uzgoju.Do sada smo imali 4 legla,ozbiljno razmatrajuči genetski materijal jedinki,njihovo zdravlje i temperament.Socijalizacija štenadi u ranoj fazi je nešto o čemu posebno vodimo računa kao i na selekciju budučih vlasnika naših “beba”,a sve to u cilju prezentacije pasmine u pravom svijetlu,sa svim šarmom i osmjehom tih vječito razigranih i veselih četvoronožnih nam prijatelja.Svi naši psi odrastaju u našem domu,sa našom djecom i drugim ljubimcima,tretiramo ih kao članove obitelji koji znaju svoje mjesto u hijerarhiji doma.Nastojimo im pružiti maximum pažnje ,ljubavi i njege svrstavajuči ih u okvire modernog ljudskog društva. Izlaganjem smo se počeli ozbiljnije baviti tek sa trečim leglom,izlažuči u zemlji i inozemstvu CHM HR;CHJ SLO Playmaker’s Cotton Dragon-a,dok su izlaganja sa prva dva legla bila više amaterskog karaktera i služila kao prikupljanje iskustva. Dragonovi dosadašnji rezultati:7PRM,3JBOB,BOS,2puta treći u JBIS,drugi u JBIS,JBIS,mladi SLO klupski prvak,mladi CH SLO i HR,3RCAC,2CAC,CACIB. Svjetska izložba u Poznanu(Poljska)2006’ odličan među i nalnih 10 pasa u razredu mladih. Europska izložba u Zagrebu 2007’ odličan među i nalnih 10 pasa u međurazredu. Što se krvnih linija tiče:Wood’s naslijeđe naših pasa je očito u mnogo segmenata,dok se osvježavanjem Sindelar’s,Rowdytown i Finwar’s krvnim linijama nastojimo primači nekom zamišljenom tipu AST-a.U nastojanjima smo strpljivi i detaljnji a sve za dobrobit suživota nas i naših AST-a koji nam uveseljavaju svakodnevnicu na milijun načina.
SOLA DILS vl. Dražen SolomunPrije nešto manje od 10 godina započinje naš ulazak u svijet američkih stafordskih terijera. U ljeti 1999.godine dobivamo svojeg prvog stafforda (Dr. Hackenbush’s Bon Jovi John) koji je bio odličan predstavnik svoje pasmine i jedan od osnovnih razloga osnivanja uzgajačnice Sola Dils. Obećavajuće štene koje je postalo nezamjenjivi član naše,tada,male obitelji. Nedugo zatim odlučili smo našem „Donu“ nabaviti društvo . Uvezli smo ženkicu iz Slovenije (Rubisay’s I’m A Movie Star). Bila je to ženkica sa velikim potencijalom za uzgoj i izložbe. Tada započinje i nova ljubav – izložbe , gdje Don osvaja titulu za titulom. Bio je to tada jedan od najtrofejnijih pasa (viceprvak svijeta u mladima, CH-Hr , CH-Slo, CH-It, CH-H, CH-Au, CH- BiH, veteran winner –EURO DOG SHOW 2007, te mnogo još..) . Iste godine kada smo uvezli ženkicu , registrirali smo našu uzgajačnicu SOLA DILS / FCI 6/02 i tu započinje nova stranica u našim životima. Uz veliku pomoć cijele obitelji uzgojili smo oko 20 legala amstaffa i iz svakog legla imali smo šampionske pse . Pa tako su neki od njih SOLA DILS CAPITAIN CAOS (3.mjesto u mladima na svjetskoj izložbi u Finskoj, CH- Hr, CH-Lit, CH-Est, CH-Rus, CH-Ukr, ..) SOLA DILS FLASH (CH-H, CH-BiH,CH-I- naša najveća nada) SOLA DILS CINDY, i još mnogo njih… Vjerujemo da su odluke koje vlasnik donosi, te njegov stav i trud najvažniji za uspjeh u odgoju i socijalizaciji njegovog psa. Naša želja je da uzgajamo zdrave pse dobre naravi , te po standardu , koji su sposobni za dug i sretan suživot u svojim obiteljima. Nagrade na izložbama veliko su postignuće i ponosni smo na svaku od njih pojedinačno. Trenutno svoj dom dijelimo sa 11 prekrasnih stafforda te dva mala Yorkshirska terijera koji uživaju u međusobnom druženju. Sada nakon više od 10 godina života s kinologijom, nakon što smo upoznali mnoge pasmine pasa ipak moramo priznati da smo najljepša iskustva i najviše zadovoljstva doživjeli sa američkim stafordskim terijerima. Ne kaže se uzalud..jednom "stafordaš"..zauvijek "stafordaš".
DIVA STING vl. Josip ŽalacUzgajivačnica "DIVA STING" utemeljna je 30.12.1990.godine iako u kinologiji djelujem pune 22 godine odnosno od 1986. godine. Prvog Amstaf-a sam nabavio 1996.g. , a ove godine slavim 10 godina vlastitog uzgoja i rezultata iz vlstitog uzgoja. U tom periodu uzgojio sam više od 40 legala sa oko 280 štenaca, od koih su mnogi, isključivo iz vlastitog uzgoja osvojili brojne titule na raznim izložbama, od čega izdvajam: - 1 mladi svjetski šampion (TIFANY ALABAMA DIVA STING) - 1 mladi vice šampion svijeta (ANAIS DIVA STING) - 2 mlada europska šampiona (CORRO DIVA STING & ZORRO DIVA STING) - 1 europski šampion i BOB (CORRO DIVA STING) - 1 vice šampion Europe (CORRO DIVA STING) - 1 svjetski šampion u šampion klasi (ZORRO DIVA STING) - oko 25 Inter CH - oko 30 CH raznih zemalja … Uzgajivačnica "DIVA STING" je proglašena najuspješni jom uzgajivačnicom Amstaf-a za 2002. i 2003. godinu po top tenu HKS-a. CORRO DIVA STING je najljepši Amstaf Italije za 2005.godinu i 2. od svih teri jera Itali je te top produktor za istu godinu, dok je ZORRO DIVA STING top produktor za 2006. i 2007. godinu. FIRE BIRD DIVA STING najuspješni ji je mladi Amstaf Švedske za 2006.godinu i najuspješni ji Amstaf za 2007.godinu. Kao vlasnik uzgajivačnice "DIVA STING", uzgoj Amstaf-a sam uvi jek temeljio na kvaliteti zdravlja, genetike i naravi, što dokazuju navedeni rezultati i zadovoljni vlasnici Amstaf-a iz mog uzgoja. U 10 godina uzgoja Amstaf-a stvorio sam četiri generaci je vlastitog uzgoja. Amstafi iz u z g a j i v a č n i c e "DIVA STING" i dalje postižu uspjehe diljem svi jeta, a mogu se pronaći od sjevera Švedske do juga J u ž n o - a f r i č k e Republike.