Титли и призове - Обяснение

Придобити титли и шампионски сертификати

Титли и призове - Обяснение

Мнениеот Весела » Чет Яну 22, 2009 4:18 pm

За да разбереме как се доказват титлите и призовете, първо трябва да правим разлика между двете понятия и да знаем, кое е титла и кое приз.

Титли са: "Клубен шампион", "Национален шампион", "Международен шампион".

"Клубен шампион" е титла, която се присъжда само веднъж в годината на Клубна специализирана изложба, от специализиран съдия за конкретната порода. Тази титла се присъжда само на едно мъжко и на едно женско куче участващи в специализираната изложба в клас "междинен", "открит" или "шампиони", за които съдията е преценил, че се доближават най-много до еталона определен от стандарта на породата. Това са първокласни кучета, чийто тип е най-съвременен. Тази титла е особенно ценна, тъй като е присъждана при конкуренция от голям брой кучета и от специалист за породата. Доказва се със сертификат за "Клубен шампион" издаден от клуба-организатор и подписан от съдията присъдил титлите.
Клуба-организатор на специализирана изложба, може да излъчи и титлата "Клубен шампион - Млади", за кучетата от клас "млади" (9 до 18 месеца). Титлата също се доказва със сертификат издаден от клуба организатор и подписан от съдията присъдил титлите.

"Национален шампион" е титла, която може да бъде спечелена от няколко кучета в една държава за дадена година. Тази титла се присъжда на кучетата получили 4 (четири) пъти приза САС в една държава, на 4 (четири) различни изложби и от 3 (трима) различни съдии, като между първия и последния САС трябва да има период от време минимум една година и един ден. Доказва се със сертификат за "Национален шампион" издаден от Националната киноложка организация ( в България - от БРФК).

"Международен шампион" е титла, която може да бъде спечелена от кучетата, получили 4 (четири) пъти приза CACIB, на 4 (четири) международни изложби, в 3 (три) различни държави -членки на FCI, като поне една от държавите трябва да е тази, в която е регистрирано кучето. Четирите CACIB трябва да са присъдени от 3 (трима) различни съдии, като между първия и последния CACIB трябва да има период от поне една година и един ден. Доказва се със сертификат за "Международен шампион" издаден от Международната федерация по кинология (FCI), чрез Националната киноложка организация ( в България - от БРФК).

Призове са: CAC, R.CAC, CACIB, R.CACIB, BOB, BOG, BIS, R.BIS.

Призовете CAC, R.CAC, CACIB и R.CACIB са призовете, от които зависи присъждането на титлите за "Национален шампион" и "Международен шампион".
Призовете CAC и R.CAC се присъждат на национални, международни или специализирани изложби от национални или международни съдии. САС може да се присъди на победителите в класовете: "междинен" (от 15 до 24 месеца), "открит" (над 24 месеца) или в клас "шампиони" (кучетата които притежават сертификат за "Национален шампион" и "Международен шампион"), както при мъжките, така и при женските.

Пояснение: Присъждането на приза САС не е задължително. Ако съдията прецени, че в даденият клас няма куче, което да е заслужило този приз, САС може и да не бъде присъден на една изложба за всички породи, като за една порода може да бъдат присъдени максимум шест САС (три за победителите при мъжките в класовете: "междинен", "открит" и "шампиони" и три за женските - победителки от същите класове). Може да не бъде присъден и нито един САС. Доказването на приза САС става с карнет за получен САС, който се издава от Националната киноложка организация (в България-от БРФК).
Кучетата получили R.CAC, са подгласници на тези получили САС. В случай на доказано нарушение на кучето получило САС, приза се връчва автоматично на неговия подгласник получил R.CAC. (Под нарушение се има в предвид: участване в клас, за който кучето няма възраст, участване в клас "шампиони" без доказване на титлата със сертификат за шампион, неотговарящо на кучето родословие или участие в изложбата с фалшиво родословие или други нарушения.)
С получаването на приза САС, кучето става кандидат за "Национален шампион".

Призовете CACIB и R.CACIB се присъждат на международни изложби за всички породи от международни съдии или от национални съдии първа категория (ако съдят в държавата си).
CACIB може да се присъди по един за всеки пол на дадена порода, на една международна изложба. Победителите в класовете: "междинен", "открит" или в клас "шампиони", получили приза САС, се състезават за получаването на CACIB. По преценка на съдията, CACIB може да бъде даден най-много на две кучета от една порода (от различен пол), но може и да не бъде присъден нито един CACIB. Доказването на приза CACIB става с карнет за получен CACIB, който се издава от Националната киноложка организация (в България - от БРФК), а в последствие и с карнет издаден от Международната федерация по кинология (FCI), чрез Националната киноложка организация (в България - от БРФК). Кучетата получили R.CACIB, са подгласници на тези получили CACIB. В случай на доказано нарушение на кучето получило CACIB, приза се връчва автоматично на неговия подгласник получил R.CACIB. (Под нарушение се има в предвид: участване в клас за който кучето няма възраст, участване в клас "шампиони" без доказване на титлата със сертификат за шампион, неотговарящо на кучето родословие или участие в изложбата с фалшиво родословие или други нарушения.)

Призът BOB (Best of breed) се присъжда на всички киноложки изложби за всяка порода кучета. Този приз може да бъде присъден единствено на този екземпляр, чийто качества се доближават максимално към идеала, както е описан в стандарта на всяка порода. Освен това кучето трябва да бъде представено в отлична кондиция. То трябва да има уравновесен характер. Като тип трябва да съответства напълно с изискванията на класа, в който е представян и да има хармонично телосложение. Неговите положителни качества трябва да преобладават изцяло над малките и незначителни недостатъци. Кучето трябва да притежава всички качества, характерни за породата. Кучето, което получава BOB трябва да превъзхожда всички останали победители в другите класове за тази порода. Този приз се присъжда само на първокласни кучета.
BOB се дава при съревноваването на кучетата получили Отличен-1 от класовете "междинен", "открит" и "шампиони" и от двата пола. Само едно куче от порода може да получи BOB.

Призът BOG (Best of grup) се присъжда на всички национални и международни изложби за всяка породна група на FCI по отделно. За нея се съревновават кучетата получили ВОВ от различните породи в групата. Например: за присъждане на BOG в трета породна група (това е групата на териерите, която се състои от над тридесет породи - териери) се състезават само кучетата получили BOB за породата си на същата изложба. BOB се присъжда на най-подготвеното от групата куче, показало най-добро ринг поведение и кондиция. Призът се доказва с карнет удостоверяващ получаването на BOG. Издава се от Националната киноложка организация (в България - от БРФК).

Призът BIS (Best in show) се присъжда на всички национални и международни изложби. За нея се съревновават всички кучета получили приза BOG. Присъжда се на най-подготвеното за изложбата куче показало най-добро ринг поведение и кондиция. Призът се доказва с карнет удостоверяващ получаването на BIS, който се издава от Националната киноложка организация (в България - от БРФК). BIS се присъжда само от съдия "All round", който има права да съди всички породи кучета.
Кучето получило R.BIS е подгласник на кучето получило BIS.

от Nadet
Изображение
Don't fuck with people, because this is the first thing you'll get back.
Аватар
Весела
Member
Member
 
Мнения: 301
Регистриран на: Сря Яну 14, 2009 7:09 pm

Назад към Титли

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron