Тайната на съдийството

Тайната на съдийството

Мнениеот Angels staff » Нед Мар 15, 2009 8:47 pm

    * Автор Мина Ихчиева
    * www.schnauzer-bg.com


Тайната на съдийството


Любовта към породата - това е общото, което обединява съдиите от всички нива, възрасти и националности. Животът на тези хора така се преплита, че с годините познанството им прераства в истинско приятелство.

Попаднете ли веднъж в мрежата на изложбите и развъждането, можете да изпитате съблазънта вие да станете експерт на породата. Долуизложеното виждане за съдийството е на английския експерт Aндрю Брайс, изказано на семинара на Дарлингтонското общество на кинолозите през 1998 г. Разговорът е бил наречен: „Съдийството буквално".

Защо искате да станете съдия? Какво ще гледате на първо място в ринга? За вас това куче трябва да е образец за породата си. За да оценявате, вие сте длъжен така добре да познавате породата, че чрез съдийството си да подпомогнете подобряването й.

Между експертите „олраунд" и експертите „по порода" има цяла пропаст. Главата е - един от важните моменти за всяка порода. Груминга и показването на кучето трябва да бъдат добри, но не бива да ви заслепяват. Винаги съдете така, като че ли съдите за последен път и това е вашата последна възможност да се покажете такъв, какъвто искате да ви запомнят последователите си.

1. Никой не бива да пристъпва към съденето на дадена порода, ако не чувства, че я познава така добре, че да допринесе за нейния прогрес. Мнозина започват своята кариера на експерт с грешна мотивация.

2. Изследването и изучаването на породата е жизненоважно за разбирането й. Не е достатъчно да гледате съвременните кучета, трябва да изучавате снимките на родоначалниците колкото се може по-назад, и да се опитате да оцените пътя на развитие на породата.

3. Стандарт на породата – основа на основите, но всъщност той е безполезен, ако се изучава изолирано. Четете стандарта придружен със снимки на най-добрите кучета. Когато стандартът описва даден признак на породата, запитайте се защо е именно така. Почти всички условия в стандарта са обусловени от функционалното предназначение на конкретната порода.

4. Когато оценявате някое куче, помнете, че при всички има недостатъци, затова отделяйте повече време да определите достойнствата им, отколкото до търсите дефектите. Даже при великите кучета има недостатъци – просто те ги „носят" по-добре. Приемете позитивен подход към съдийството. По-добре да завишите оценка заради достойнствата на кучето, отколкото да я понижите заради недостатъците му.

5. Помнете, че темпераментът, поведението и маниерът на държание на кучето, са толкова важни, колкото и екстериорът. Когато кучето излиза при вас на ринга, то трябва с целия си вид да заявява, че е идеалът за породата си. И за това голямо значение имат неговият кураж и темперамент.

6. Никога не забравяйте колко са важни балансът и силуетът. Когато в ринга пред вас стоят кучетата, си представете, че всички те са черни силуети и сравнете силуетите помежду им. Това е много полезно, особено при петнистите породи, където оптическата илюзия влияе на пропорциите.

7. Качеството - това е онова, което трудно може да се опише, но лесно може да се види, ако вие „имате очи" за него. Качество трябва да има във всяко куче, а това е именно онази черта, която никога няма да бъде недооценена, даже и да не е описана в стандарта.

8. Главите са важни за всички породи. Главата и изражението предават индивидуалната особеност, темперамента и породения тип.

9. Движенията са много важни, но вие сте длъжен да разберете, че конституцията* влияе на характера на походката на всяка порода. Хубавите движения на булдога, са абсолютно нетипични за пудела.

10. При оценка на движенията, обръщайте особено внимание на движенията на кучето в профил. Движенията „отпред" и "отзад" – това e добре, но погледът на движенията отстрани е повече информативен. Вие виждате кучето като цяло, пропорциите му, баланса му, осанката му и възможностите му. Наблюдавайте кучето движещо се в ринга и анализирайте траекторията на движение на предните и задните крайници. Често се случва, че впечатляващи на пръв поглед движения, в действителност са непродуктивни и даже нетипични.

11. Когато съдите няколко кучета, си изберете някакъв традиционен ритуал за описанието. Никога не започвайте да оглеждате едното куче от главата, а другото от опашката: това изглежда като че съдията не е уверен в себе си или въобще не знае какво прави.

12. Когато опипвате куче, правете го с определена цел. Няма смисъл в обследването на всеки сантиметър от кучето, особено при късокосместите породи - там така и така всичко се вижда. Ако опипвате – за това трябва да има причина.

13. Погледайте как работят професионалистите на дадена порода. Не всички породи се показват еднакво. Някои породи имат свои специфичности. Липсата на знания в тази област ви разобличава в очите на познавачите на породата.

14. Оценявайте подготовката и представянето на кучето по достойнство, но не позволявайте изкуството на груминга да ви заслепи и да затъмни по-съвършеното куче, което обаче не е показано толкова професионално. Грумингът може да бъде променен за няколко часа. Конструкцията и типа си остават завинаги. Не гледайте хората, оценявайте само кучето.

15. Когато сте избрали кучето, което действително харесвате, си представете, че собственикът е ваш заклет враг – все още ли е така хубаво? И така също си представете, че кучето, което въобще не ви е направило впечатление, принадлежи на вашия най-добър приятел – все още ли изглежда така зле?

16. Взимайте под внимание възрастта. При някои породи хубавите бебета малко приличат на оформеното възрастно куче, което е описано в стандарта. Вие сте длъжни да знаете как изглежда бебето на дадена порода в различна възраст. Единственото, което се променя със сигурност в едно куче е неговата възраст.

17. Винаги забелязвайте как едно куче спира след движение и замръзва в естествена поза. Отделете повече внимание на тази „картинка", а не на създадената в последствие отхендлера. Много кучета могат да бъдат показани в ефектен вид ако имат умел хендлер. Реалният вид е когато кучето естествено остава на място след движение.

18. Винаги съдете осланяйки се на вашата интуиция, това даже е по-важно от вашите ръце и очи. Когато кучето излиза в ринга, във вас вече се появява впечатление от него – следвайте го. Вие може да допуснете някои грешки, но неизменно ще бъдете прави в крайната равносметка.

19. Когато съдите смесен ринг помнете, че всяко куче трябва да бъде оценявано съответно по собствения си стандарт. Някои породи са по-ефектни от други, но често "скромните родственици" произвеждат отлични екземпляри, които също имат право на признание.

20. Винаги съдете като за последен път и съдете така, че да ви запомнят именно заради това. Прекалено много допускат грешката леко да заобиколят правилата, като убеждават сами себе си, че ще се върнат към тях следващия път. Разбира се това никога не се случва. Един път изпитали вкуса на “удобното съдийство", ще изгубите добрата практика.


    * Андрю Брейс
    * Заключение:


XPAHA за размисъл за всички – съдийството!

Вашите пристрастия, смелост и знания ще бъдат оспорвани и аз се надявам, че вие ще успеете да се издигнете над това. На мен ми харесва понякога да съдя, но по природа съм "играч" – обичам да съм в ринга и да представям новото кученце. Стимулът се съдържа не само в опита да се спечели, но и в надеждата да се получи удоволствие от поведението на кученцето в ринга, както и от запознанството и общуването с други подобни 'играчи'.

    * Янет Хукслей


Конституция* – съвкупност от външните и вътрешни качества на организма, определящи телосложението и здравословното състояние на кучето.
Последна промяна Anonymous на Пон Мар 16, 2009 2:10 am, променена общо 1 път
Развъдник ANGEL'S STAFF - http://angelsstaff.com/
Аватар
Angels staff
Member
Member
 
Мнения: 678
Регистриран на: Нед Яну 25, 2009 6:40 pm
Местоположение: София

Тайната на съдийството

Мнениеот Angels staff » Нед Мар 15, 2009 8:49 pm

Критерии за получаване на оценка

За класовете млади, интермедия, открит, работен, шампиони и ветерани:

1. Оличен (excellent) – присъжда се на куче, чийто екстериор и тип нервна система се приближават максимално до идеалния стандарт на породата. Кучето трябва да е в идеална изложбена кондиция; да демонстрира: уравновесен темперамент, типични за породата движения, идеално подготвена космена покривка и отлична ринг дресура. Когато горепосочените изисквания са спазени, се допускат малки недостатъци, но само при условие, че половият тип е много добре изразен.

2. Много добър (very good) - присъжда се на куче, притежаващо типичните признаци на породата, с добри пропорциии и в добра изложбена кондиция. Някои несъществени недостатъци, които не нарушават общата морфология са допустими.

3. Добър (good) - присъжда се на куче, отговарящо на основните изисквания на породата, но с ясно изразени недостатъци (не става дума за пороци).

4. Задоволителен (satisfactory) – присъжда се на куче, съответстващо на породата, но имащо сериозни недостатъци граничещи с порок.

5. Дисквалификация (disqualification) - присъжда се на куче, нетипично за породата; нетипичен тип нервна система; проява на страхливост или агресия; крепторхизъм (при мъжките кучета); дефект на зъбната система или постановка на челюстите (трябва да се отчита, че при някои кучета по стандарт е допустима липса на определени зъби; пълна зъбна формула означава наличие на всички 42 зъба в устата на кучето; пълна захапка  означава наличие на всички резци и кучешки зъби  в устата на кучето; при някои голи кучета максималният брой зъби е 28 и са допустими всякакви липси; при други породи, за пример ще посоча американски булдог, количеството на зъбите е между 42 и 44; ако липсата на зъби е в следствие на контузия и представянето на кучето е придружено със съответните документи – официален ветеринарен документ и оценителен лист от изложба преди контузията, в който не се споменава за проблем със зъбите – и при това захапката може да бъде определена по постановката на челюстите, кучето се съди на общо основание и учавства във всички класации и конкурси); нестандартна космена покривка (не става дума за прическа); нестандартна окраска (вкючително и албинизъм); други дисквалифициращи пороци определени конкретно в стандарта на породата.

6. Невъзможно да се отсъди / Без оценка (cannot be judged / without evaluation) -  присъжда се на куче, което не позволява на съдията да го прецени: постоянно подскача или се измъква от повода; не потдържа стабилен алюр; не позволява: - да бъде опипано (проверка на анатомия и сруктура), - проверка на зъби (захапка, зъбна формула, проверка на челюсти и пигментация); - проверка на тестиси (при мъжките кучета). Друг важен момент е, ако се открият следи от медикаментозна или хирургическа намеса, но само ако с това се е целяло прикриване или корегиране на недостатъци или пороци наказуеми от стандарта на съответната порода. Трябва да сте на ясно и с това, че по регламент на FCI съдията има най-много 3 (три) минути за оглед и оценка на едно куче.

Кучетата от класове бебе и подрастващи получават следните оценки:

1. Много перспективен (very promising).
2. Перспективен (promising).
3. Неперспективен (not promising).


Източници:

Андон Тодоров
Последна промяна Anonymous на Пон Мар 16, 2009 2:18 am, променена общо 1 път
Развъдник ANGEL'S STAFF - http://angelsstaff.com/
Аватар
Angels staff
Member
Member
 
Мнения: 678
Регистриран на: Нед Яну 25, 2009 6:40 pm
Местоположение: София

Re:Тайната на съдийството

Мнениеот Jordan staff » Пон Мар 16, 2009 2:16 am

Перфектна информация с терминология,първи помощник - наръчник при млади бъдещи съдии и желаещи да станат такива!!!Идеално е.
П.с:Да се има в предвид,че минималната възраст за съдия е 26 години / по правилник на БРФК / - трябва да си достатъчно голям и зрял,за да покориш и този връх! :first:
Quality amstaffs start with a good pedigree-Fred Sindelar!

JORDAN STAFF KENNEL - КАЧЕСТВО БЕЗ КОМПРОМИСИ!!!

За контакти :+359 876 09 40 33 ; jordan_staff@abv.bg ; www.jordanstaff.net ; www.facebook.com/astbg ; www.jordan-staff-kennel.alle.bg
Аватар
Jordan staff
Member
Member
 
Мнения: 1064
Регистриран на: Съб Яну 17, 2009 2:49 pm
Местоположение: Бургас / Bourgas


Назад към Подготовка за изложба

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron