Основни движения в ринга

Основни движения в ринга

Мнениеот Весела » Чет Апр 02, 2009 3:39 am

Основните движения в ринга, които се изискват от съдията както при оценка на кучето, така и в състезанията са хендлери са следните:


1. Движение в права линия

Изображение

Движението следва посоката от съдията до отсрещния край (или ъгъл) на ринга и връщане обратно до съдията. Движението трябва да е в права линия, без отклонения. Обръщането в края може да бъде с прехвърляне на каишката в другата ръка или "под ръка", но през цялото време кучето трябва да остава МЕЖДУ хендлера и съдията.


2. Движение в кръг

Изображение

Винаги в посока ОБРАТНА на часовниковата стрелка. Кучето трябва да е винаги МЕЖДУ хендлера и съдията


3. Движение по "Т"

Изображение

Последователността на движението е от съдията до отсрещния край на ринга, след това наляво, обратно две дължини, обръщане, до средата и обратно до съдията. Смяната на посоката трябва да бъде отчетливо, но не грубо, без "заобляне" на маршрута, , без спиране и нарушаване ритъма на движение на кучето и хендлера. Във всяка една точка на движението кучето трябва да остава МЕЖДУ хендлера и съдията.


4. Движение по "L"

Изображение

От съдията до отсрещния край на ринга, на ляво, обръщане, назад и обратно до съдията.


5. Движение по тригълник

Изображение

Тръгвате от съдията на дясно, след това на ляво и обратно до съдията. Както и при движението в кръг кучето трябва да е винаги МЕЖДУ хендлера и съдията.


Всички тези движения са описани тук при условие, че съдията през цялото време стои неподвижен в една точка. Ако съдията се движи в ринга, тогава нещата стават по-сложни.


Както вече многократно посочих при показвне на кучето едно от основните правила е кучето да е във всеки един момент МЕЖДУ хендлера и съдията. Ако съдията стои неподвижен това условие се изпълнява лесно, но ако той се движи ??? На всичкото отгоре някои съдии, особено в състезанията за хендлери нарочно се движат в ринга с цел да проверят реакциите на хендлерите. Един от нашите съдии с такива навици е Андон Тодоров, той най-редовно го прави този номер когато съди Junior Handler или Senior Handler. Между другото, направи го и на последното състезание на хендлерите на Коледното шоу в Пловдив, но и аз, и Деси, и Митрев се усетихме навреме и реагирахме на провокацията. От чуждите съдии, които са съдили у нас, подобни изпълнения съм виждал от Петре Мунтяну (Румъния), Олга Шчерица (Молдова) и някои други.

Ето един такъв пример:

Изображение

Друг момент, в който можете да нарушите изискванията на това правило, е момемтът в който съдията оглежда кучето ви. Тогава, улисани да поставите най-добре кучето, можете да не забележите къде се намира съдията (особено пък ако той нарочно обикаля около кучето) и да се озовете между него и кучето, което е ндеопустимо за един хендлер.

Тук съдията е изискал да се изпълни фигурата тригълник, но след започване на движението на хендлера в ринга, съдията тръгва на ляво и забележете как реагира хендлера и къде и как завършва фигурата.


Посочените по-горе движения се изпълняват по този начин, когато съдият стои неподвижен на едно място в центъра на ринга. Ако обаче той си е избрал друго място - което често се случва ... ? Ето един най-прост пример показващ разликата при най-лесното движение, това в кръг:

Изображение

На лявата картинка съдията стои в центъра на ринга, а на дясната предпочита да стои извън кръга (на практика много често срещана ситуация - съдията е на съдийската маса, обикновено под чадъра, в края или в ъгъла на ринга)

На пръв поглед като че ли няма разлика. Нали запомнихте, че кучето трябва да е винаги МЕЖДУ вас и съдията ? Вижте сега следващата картинка, по-специално в нейната бяла част, и забележете позицията на кучето при единия и при другия случай:

Изображение

В резултат на тези "прехвърляния" на кучето неговото положение в двата случая е различно. Вижте на следващата картинка:

Изображение

Целта на всички тези упражнения е много проста и логична - през цялото време съдията да има визуален контакт с кучето за да може най-добре да го оцени.

Изображение
Изображение
Don't fuck with people, because this is the first thing you'll get back.
Аватар
Весела
Member
Member
 
Мнения: 301
Регистриран на: Сря Яну 14, 2009 7:09 pm

Назад към Хендлинг

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron