ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Re:ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот Катя » Вто Апр 07, 2009 6:30 pm

                ВИТАМИН Е

  Заедно със селена действа като много ефективен антиоксидант.Нуждите от него силно нарастват когато храната е богата на ненаситени мастни киселини(растителни мазнени,рибно масло).Гранясалите мазнини разрушават този витамин.
  Недостигът при кучето води до дистрофия на скелетните мускули,понижен имунитет,дегенерация на тестисите при мъжките и влошена плодовитост при женските(трудно заплождане ,раждане на слаби и мъртви приплоди).
  Животните имат висок толеранс към излишъците на витамин Е. Дози,десет пъти по-високи от препоръчваните и изхранвани в продължение на 15 седмици,не са причинили увреждания на подрастващи кучета.                       
  Витамин Е се съдържа в зародишите на пшеницата, ечемика, царевицата, соята, в растителните масла и в някои зеленчуци – грах, маруля и други. Витамин Е представлява няколко токоферола, които са главната противоокислителна съставка на естествените мазнини – потискат окисляването на ненаситените мастни киселини, както и окисляването на витамините С, А и на други чувствителни на кислород вещества.
Устойчив е на нагряване и светлина, но при загряване над 150 градуса С и от кислорода на въздуха се разрушава лесно.
Витамин Е се всмуква от чревната лигавица в присъствието на мазнини.
Изображение
Аватар
Катя
Member
Member
 
Мнения: 213
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 2:08 am
Местоположение: Пловдив

Re:ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот Катя » Вто Апр 07, 2009 11:36 pm

            ВИТАМИН К

  Играе роля при съсирването на кръвта.Състояние на дефицит е малко вероятно,защото бактериите в дебелите черва на здравите животни образуват този витамин в достатъчни количества.Само ако дейноста на микроорганизмите в червата е потисната(например продължително третиране с антибиотици)или в храната има антагонисти на витамин К,може да се наблюдава кръвотечение следствие нарушена съсирваемост на кръвта.
  На практика витаминът има много ниска токсичност.Само при експериментални условия много високи дози причиняват анемия идруги промени в кръвта.
Витамин К се намира най –много в листата на дивия кестен, спанака, копривата, зелето, карфиола, тиквата, доматите, ягодите, морковите, в по-малки количества и в останалите растения. Животинските продукти съдържат много малки количества от него.
Изображение
Аватар
Катя
Member
Member
 
Мнения: 213
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 2:08 am
Местоположение: Пловдив

Re:ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот Катя » Сря Апр 15, 2009 11:56 am

ТИАМИН (В1)

Участва в обмяната на въглехидратите.Поради това потребностите от тиамин намаляват при даване на храни ,богати на мазнини и съдържащи малко въглехидрати. Попаднал в храносмилателната система, тиаминът се резобрира през тънкото черво. Значителна част от него се отлага в черния дроб, мозъчната тъкан, сърцето и мускулите. Недостигът води до понижен апетит,слабост,нервни признаци ,зрението отслабва, нарушава се нормалната сърдечна дейност и дишането. Често настъпват парези и парализи, завършващи със смърт на кучето. .Може да се наблюдава следствие на разрушаването на витамина от висока температура. Обикновено в промишлено произведените храни се добавят завишени дози от тиамин,така че дори и след частичното му разрушаване да останат достатъчни количества.
От хранителните продукти най-богати на витамин В1 са суровите меса, месокостното брашно, хляб и хлебни изделия от типово брашно или витаминизирано брашно; гречка, овес; зърнени и бобови растения; черен дроб и нетлъсто свинско месо. Богати на тиамин са бирените дрожди и пшеничните зародиши. Млякото и млечните продукти са бедни на тиамин.


РИБОФЛАВИН (В2)

Витамин B2 (рибофлавин, лактофлавин) е открит през 1933 г. от Варбург и Кристиан (Warburg и Christian). Регулира окислително-редукционните процеси в клетките. Участва в обмяната на въглехидратите. Недостигът му в организма води до намаляване на апетита, влошаване на зрението, опадане на космената покривка. В по-големи количества се съдържа във вътрешните органи, яйцата, млякото и рибата.

НИАЦИН(В3)

Витамин B3 (никотинова киселина, ниацин, пелаграмин, никотинамид, витамин PP) е открит през 1938 г. от Елвейм (Elvehjem), но още през 1926 г. Голдбергер (Goldberger) изказва предположения за неговото съществуване. Активира обмяната на белтъчините и въглехидратите. Регулира храносмилателната, сърдечно-съдовата, хормоналната и нервната системи. При недостиг в организма се получава т.нар."син език" ,възпаления и язви на езика и устната кухина,увеличава саливацията, а апетитът намалява. Кучетата стават апатични, парализират се, получават нервни припадъци. Богати на никотинова киселина са суровото месо, месокостното и рибното брашно, черния дроб, млечните продукти, бирената мая.


ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА,ПАНТЕНОЛ (В5)
Изолиран като химично вещество през 1933 г. от Уйлямс (Williams), но едва през 1940 г. е установена структурната му формула. Намира се в зелените растения, бактериите, дрождите, житните зърна и трици, черния дроб, млякото, яйчния жълтък и др. Главното депо на пантотенова киселина в организма на кучето са черния дроб и бъбреците. Включена е в обмяната на въглехидратите,мазнените и протеина.Недостигът се изразява в задържане на растежа,втлъстен черен дроб,язви в стомаха.На практика е много малко вероятно да се стигне до хиповитаминоза.
ПИРИДОКСИН,АДЕРМИН (В6)

Открит през 1935 г. от Бич, Хавус и Гьорги (Bich, Havus и Gyoergy), а през 1938 г. е синтезиран от Фолкерс и Харис (Folkers и Harris). В последствие се установява, че около 36 субстанции имат действие, подобно на пиридоксина, поради което във витаминологията се говори за групата на витамин B6. Участва в регулирането на мастната и белтъчната обмяна, съдейства в процесите на кръвообразуването. При недостиг се увреждат кръвотворната и кръвоносната системи. В по-големи количества се съдържа в месото, черния дроб, бъбреците, яйцата и млякото.
ХОЛИН,ИНОЗИТОЛ ( В8 )

Бактериалният синтез в червата обикновено е достатъчен,за да осигури необходимите за организма количества от този витамин.При експериментални условия на дефицит на холин е установена мастна инфилтрация на черния дроб.
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА,ФОЛАЦИН (В9)

Необходима е за синтеза на нуклеинови киселини,както и за узряването на червените кръвни клетки в костния мозък.Хиповитаминозата се проявява като анемия,но по принцип е малко вероятна поради нормалното образуване на този витамин от чревните бактерии.
От хранителните продукти източници на фолиева киселина са зелените плодове и зеленчуци. Сравнително много фолиева киселина има в хляба от типов вид. Богати на фолиева киселина са черния дроб и бъбреци. В месото, яйцата и млякото фолиева киселина има малко. Фолиевата киселина и нейните коферментни форми са доста неустойчиви съединения. Те могат лесно да се разрушават при технологична или кулинарна обработка на храната. Особено лесно се руши фолиевата киселина в плодовете, при продължително варене на които загубата на фолацин стига до 80-95%.


КОБАЛАМИН (В12)

Витамин B12 (цианкобаламин) е открит през 1948 г. от Смит (Smith) и независимо от него - от Райкс (Rickes), а няколко години по-късно Ходкин (Hodgkin) и екипът му установяват неговата химична структура. В резултат на многобройни изследвания е установено, че редица вещества със сроден характер имат подобна на витамин B12 активност. Такива са оксикобаламин, нитрокобаламин, сулфокобаламин, йодокобаламин и др. Цианкобаламинът е един от най-активните регулатори и стимулатори на регенерацията на тъканите и органите в организма на кучето. Оказва мощно липотропно действие в черния дроб - спомага за извличане от чернодробните клетки на отложените в тях излишни количества неутрални мазнини. Цианкобаламинът е един от най-важните фактори, стимулиращи кръвообразуването и по-специално узряването на еритроцитите в костния мозък. При кучетата рядко настъпва хиповитаминоза. Изразява се в загуба на апетита, изоставане в растежа, анемия. В големи количества цианкобаламин се съдържа в месото, бъбреците, сърцето, млякото, месокостното и рибното брашно.

  БИОТИН,ВИТАМИН ( Н )

Витамин Н (биотин) е с универсално биологично значение. Съдържа се в бирената мая, черния дроб, бъбреците, сърдечния мускул и др. Влиза в състава на редица ензимни системи. Стимулира образуването на ненаситени мастни киселини в черния дроб.Важен е за поддържането на състоянието на кожата и космената покривка.Недостигът се изразява в образуване на люспи по кожата,сърбеж,язви.На практика много рядко може да се стигне до хиповитаминоза поради достатъчния синтез на биотин от бактериите в червата на животните.Изключение са случаите на продължително вътрешно прилагане на антибиотици,които потискат микроорганизмите и следователно образуването на витамина,както и на изхранване на големи количества суров яйчен белтък.Той съдържа т.нар.”авидин”,белтък,който се свързва с биотина и го прави неусвоим.
Последна промяна Anonymous на Сря Апр 15, 2009 11:58 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Катя
Member
Member
 
Мнения: 213
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 2:08 am
Местоположение: Пловдив

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот ATINAstaff » Вто Апр 19, 2011 9:56 pm

Изображение


Линк - http://care-pets.com/bg/products/view/129.nippy-joint-care-powder.html


Nippy Joint Care powder

Укрепва съединителната тъкан, ставите, хрущяла, костите, зъбите, връзките и сухожилията!

Освен познатия екстракт от Новозеландска зеленоуста мида (25% от общата субстанция), този продукт допълнително съдържа Колаген, Apium graveolens, Panax ginseng и Калций в балансирано количество.Nippy Joint Care е специално разработен и крайно необходим при:

За бебета и млади кучета: деформирани крайници, плоскостъпие, хлабави стави, слабост в съединителната тъкан.

За пораснали кучета: артроза, остеопороза и проблеми на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта. След оперативни интервенции на костите и при костни фрактури. Nippy Joint Care спомага при профилактика на тазобедрена дисплазия. Укрепва здравината на захапката, заздравява венците.Nippy Joint Care Powder е подходящ за развъдници и хора отглеждащи по-голям брой кучета. Прахообразната му форма го прави по-лесен за прилагане в тези случаи.


Дозировка: 2 g. на 10кг. телесно тегло минимум 30 дни

Количество на продукта в една опаковка: 500 g.

Роля на вложените вещества:

Greenshell Mussel Extract
В нормалното ежедневие ставите, хрущялите и съединителната тъкан са изложени на разнообразно натоварване. По тази причина е важно, те да получат всички градивни елементи, от които се нуждаят.

Установено е, че консумиращите миди от вида (Perna Canaliculus), изпитват много по-малко болка и скованост, а подвижността на ставите им се увеличава. Това е довело до разработване на екстракт от зеленоуста мида, много търсен днес и наричан още „храна за ставите”.

Nippy Joint Care се произвежда именно на базата на зеленоустата мида (Perna Canaliculus), която се среща само в Нова Зеландия. От вътрешната страна този вид мида има характерна зелена устна, на която е наречена и която я различава от всички други новозеландски миди. От зеленоустата мида, с големи разходи, се добива концентрат с висок дял глюкозамин гликоген (GAG). Аминозахаридите (глюкозамин, кондроитин) играят важна роля за строежа на ставите. Те представляват необходима съставна част на ставната течност, придават й вискозитет (гъстота), позволяват на хрущяла и кожната тъкан да се хранят нормално, дават строителната структура на съединителната тъкан, както и на лигавицата на храносмилателната система.
Мидата Perna Canaliculus съдържа освен аминозахариди и трета активна субстанция – ненаситената мастна киселина Omega-3, която заедно със съдържащите се витамини и минерали допълва изключителния ефект на тази мида за предотвратяване на възпалителните процеси в ставите и за поддържане на тяхната подвижност.

Освен изключително доброто й действие при лечението на ставните болести, мидата се препоръчва и за защита на лигавицата на целия храносмилателен тракт.

Колаген
Колагенът е богат източник на аминокиселини, важни за изграждане на структурата на съединителната тъкан (кости, хрущял, кожа). Приемането на колаген играе значителна роля при лечението на хронично-дегенеративните ставни болести. При системна употреба на колаген статусът на болката се подобрява и значително намалява нуждата от употреба на болкоуспокояващи.

Apium graveolens
Другата активна субстанция Apium graveolens (екстракт от целина) съдейства за облекчаване на болката, намалява чувствителността на ставите към негативни фактори, допринася за подобряване на ставните функции. Има общоукрепващо, тонизиращо и силно антиревматично действие. Екстрактът от целина е с ярко изразен противовъзпалителен ефект и съдейства за предпазване на хрущяла от разрушаване.

Жен-шен
Жен-шенът съчетава тонизиращо действие с успокояващ ефект. Наред с чувство на бодрост през деня, при неговата употреба е налице подобрен сън. Учените са разгадали механизма на това на пръв поглед парадоксално действие: жен-шенът усилва корковите процеси в главния мозък и възстановява нормалната физиологична интеграция на възбудните и тормозните процеси в мозъка, нормализира биологичните ритми и биологичния часовник.
Жен-шенът е особено полезен при високо кръвно(в големи дози), анемия, артрит, храносмилателни проблеми, слаба кръвна циркулация.
Оказва много положително въздействие при старите индивиди, на които дарява нови жизнени сили, повишава устойчивостта им към заболявания и депресивни състояния, увеличавайки шансовете им за активно дълголетие.

Калций
Добавеният калций е особено важен за подрастващите. Калцият е макроелемент, който е широко представен в кучешкия организъм. 97-99 % от него участват в изграждането на костната система, а останалите 1-3 % са в йонизирана форма в кръвта и тъканите или са свързани с белтъците. Заедно с натрия, калия и магнезия той участва при съкращението на мускулите и нервната възбудимост. Укрепва сърдечно-съдовата система. Важен е за формирането на зъбите.
Аватар
ATINAstaff
Member
Member
 
Мнения: 433
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 6:31 pm
Местоположение: София

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот ATINAstaff » Вто Апр 19, 2011 9:58 pm

Изображение


Линк - http://care-pets.com/bg/products/view/1 ... owder.htmlGlutamine powder

Хранителна добавка с ветеринарно приложение.PN L-glutamine е продукт за сила и маса, релеф и възстановяване.PN L-glutamine powder има силен антикатаболен ефект, понижава нивото на кортизола и изпълнява важна роля в поддържането на положителния азотен баланс, поддържа функциите на имунната система, черния дроб, панкреаса и др. органи.Препоръчителен прием: Много източници предлагат да се направи зареждане както при креатина. За целта първите 5-7 дни се вземат 4 x 8 гр. PN L-glutamine powder. След това преминете на два приема по 8 гр. PN L-glutamine powder дневно.Начин на приложение: Разтваряне на субстанцията в храната.Количество на продукта в една опаковка: 500 g.Състав: L-glutamine, Rosa canina
Аватар
ATINAstaff
Member
Member
 
Мнения: 433
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 6:31 pm
Местоположение: София

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот ATINAstaff » Вто Апр 19, 2011 10:01 pm

Изображение


Линк - http://care-pets.com/bg/products/view/1 ... owder.htmlCreatine powder

Хранителна добавка с ветеринарно приложение.Продукт, предназначен за повишаване на силата, мускулният обем и цялостната работоспособност.


PN Creatine powder увеличава продукцията на АТФ, който е основен елемент в енергийното обезпечаване на организма.

PN Creatine powder увеличава работоспособността, обема на мускулните клетки, експлозивната сила и издръжливостта. Ако искате да подобрите постиженията на вашия любимец, да увеличите мускулната му маса или сила, то PN Creatine powder е вашият продукт.

Предимството на PN Creatine powder пред други сходни препарати на пазара е, че той е с много висока чистота (ultra pure) и не съдържа вредни примеси като креатинин, дициандиамид и дихидротриазин.Препоръчителен прием: Първите 5-7 дни се вземат 4 x 8 гр. PN Creatine powder. След това преминете на един прием 8 гр. PN Creatine powder.Количество на продукта в една опаковка: 500 g.Състав: Creatine Monohydrate, Rosa canina
Аватар
ATINAstaff
Member
Member
 
Мнения: 433
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 6:31 pm
Местоположение: София

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот ATINAstaff » Вто Апр 19, 2011 10:03 pm

ИзображениеЛинк - http://care-pets.com/bg/products/view/1 ... -care.htmlNippy Joint Care

Nippy Joint Care укрепва съединителната тъкан, ставите, хрущяла, костите, зъбите, връзките и сухожилията!Освен познатия екстракт от Новозенландска зеленоуста мида (50% от общата субстанция), този продукт допълнително съдържа Колаген, Apium graveolens, Panax ginseng и Калций в балансирано количество.Nippy Joint Care е специално разработен и крайно необходим при:За бебета и млади кучета: деформирани крайници, плоскостъпие, хлабави стави, слабост в съединителната тъкан.За пораснали кучета: артроза, остеопороза и проблеми на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта. След оперативни интервенции на костите и при костни фрактури. Nippy Joint Care спомага при профилактика на тазобедрена дисплазия. Укрепва здравината на захапката, заздравява венците.

Дозировка: 1 Ultra Size (1000 мг ) на всеки 10 кг. да се прилага минимум 30 дни

При изготвянето на Nippy Joint Care е приложена технология 100 % Pure, която позволява производството на продукта без пълнители, оцветители и консерванти. Използвани са прозрачни капсули с цел избягване на багрилни вещества, натоварващи отделителната система на кучето. Капсулната форма позволява изключване на слепващи вещества, необходими при изработване на таблетка.
Уникалната Ultra Size капсула позволява по-лесно подаване на необходимата доза.
Аватар
ATINAstaff
Member
Member
 
Мнения: 433
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 6:31 pm
Местоположение: София

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот ATINAstaff » Вто Апр 19, 2011 10:07 pm

Изображение


Линк - http://www.petsnutrition.net/index.php? ... &Itemid=48Calcium P&D


Calcium P&D е хранителна добавка за кучета в първите месеци от живота им, когато растат интензивно и нуждите им минерали са завишени.

Calcium P&D може да се прилага и при кърмещи кучки.

Недостатъчният прием на калций, лошото му усвояване или загубите му чрез урината и изпражненията могат да доведат до дефицит на калций. При подрастващите кучета калциевият дефицит може да доведе до неправилна костната минерализация, която води до рахит.

Фосфорът е минерал и важен хранителен елемент за растежа и развитието на костите и меките тъкани.

В процес, известен като костна минерализация, калцият и фосфорът се съединяват под формата на калциев фосфат. Калциевият фосфат е основен компонент на минералния комплекс, наречен хидроксиапатит, който структурира и съставлява костите.

Витамин D подпомага отлаганията на калций в костите и е важен за растежа на скелета и за здравината на костите. Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор. Витамин D играе роля за регулиране растежа и клетъчната функция при мозъчните клетки, свързан е и с поддържането на здрава имунна система.

Съотношение калций - фосфор 3 : 1, калций 26 %, фосфор 8,66 %

Количество на продукта в една опаковка: 250 g.

Състав: Calcium carbonate, Calcium lactate gluconate, Monocalcium phosphate, Vitamin D3

Дозировка: Информация за дозиране в чаени лъжички.

до 10кг. до 20кг. над 20кг.
Суха храна ¼ ½ 1
Консервирани храни ½ 1 ½
Домашно приготвена храна 1 1½ 2


Сайт на производителя - http://www.petsnutrition.net/index.php? ... e&Itemid=1


.
Аватар
ATINAstaff
Member
Member
 
Мнения: 433
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 6:31 pm
Местоположение: София

Re: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Мнениеот Jordan staff » Сря Апр 20, 2011 3:57 pm

Много добра хранителна конфекция,много добър състав на креатина! :clap:
Аватар
Jordan staff
Member
Member
 
Мнения: 1064
Регистриран на: Съб Яну 17, 2009 2:49 pm
Местоположение: Бургас / Bourgas

Предишна

Назад към Хранителни добавки – витамини, минерали, микроелементи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron