Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата

Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата

Мнениеот nadet » Пет Мар 13, 2009 1:38 pm

РЕВМАТИЗМЪТ е състояние, което засяга ставите и мускулите, протича с болки, провокиращи се от външните атмосферни условия. Предпоставка за проявата на клиничните признаци на ревматизъм е нарушен метаболизъм, начина на живот, възрастта. По-често се среща при домашно отглежданите кучета, по-рядко при тези, живеещи на двора. Болката обикновено настъпва внезапно. Животното има вял вид, движенията са забавени, внимателни. Докосване до болното място е неприятно и животното реагира.
ПРИ СТАВНИЯ РЕВМАТИЗЪМ се засягат най-вече коленните, карпалните и скакателните стави. Има куцота и болка при придвижване. Апетитът е намален или липсва. Телесната температура може да е повишена, понякога дори до 40-41°С. Състоянието е хронично и обикновено е с неблагоприятна прогноза. Дегенеративните изменения в ставите започват с повреждане на хрущяла и синовиалната капсула, което с времето се усилва и разпространява по останалите части на ставата, костите, връзките, фиброзната капсула -до пълно деформиране на ставата и загуба на функцията и - напълно или частично. Разделянето на артрозите на първични и вторични е етиологически обусловено. Първичните се срещат повече при по-старите животни. Вторичните артрози възникват в резултат на нарушения в механиката на ставата - заради претоварване в отделните участъци на хрущяла и се срещат при животните от всички възрасти. Тези изменения с времето прогресират. Ставният хрущял губи еластичност. Продуктите от разпада на хрущяла повреждат синовиалната капсула, в резултат на което тя се удебелява и престава да изпълнява своите защитни функции. До момента на проявление на клиничните признаци, структурата на хрущяла вече е силно увредена.
МУСКУЛНИЯТ РЕВМАТИЗЪМ засяга отделни мускулни групи - в поясната област или на крайниците. Мускулите са топли и стегнати. Кожата над тях е отекла и едематизирана. Животните показват схванат вървеж. Първичните миопатии възникват в резултат на автоимунни заболявания. Вторичните се наблюдават във връзка с предозирането на глюкокортикоиди, при хипотиреоза, а също при травми, неврогенни или съдови увреждания.
На страдащите от ревматизъм животни е необходимо да се осигури топло помещение, мека постеля и подходяща диета - богата на алкални вещества и бедна на готварска сол. При острите случаи се назначават нестероидни противовъзпалителни средства. Могат да се прилагат компреси или втриване на камфоро-салицилови мази. Необходимо е включването в храната и на специални добавки, показани при тези случаи. Например съдържащи глюкозамин - натурален продукт, който е основна градивна съставка на хрущялите. Глюкозаминът помага изключително при остеоартрити и артралгии при кучетата и идеално допълва лечението с нестероидни противовъзпалителни средства.

Д-р Д. Василева,  д-р Д. Полендаков
Да дрънкаш глупости е лесно, да ги понасяш - значително по-тежко.
Аватар
nadet
Member
Member
 
Мнения: 118
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 2:27 am
Местоположение: София

Re:Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата

Мнениеот Весела » Пет Мар 13, 2009 2:07 pm

Д-р Василева и Д-р Полендаков са нашите вет лекари.

Д-р Данаил Полендаков - завършил образованието

си във Факултета по Вет. медицина на Тракийски университет

през 1995 г. До постъпването си в клиниката е работил в г. Габрово

и в продължение на три години в “Tierarztpraxis Dambuhl“ AG-Венги-Швейцария.

Терапия, хирургия, офталмология, ортопедия, АГ.


Д-р Даниела Василева - завършила образованието си

във Факултета по Вет. медицина на Тракийски университет

през 1995 г. Практикувала е във Ветеринарен център-"Сопико"-Москва-РФ.

Лабораторна диагностика, терапия, дерматология, стоматология.
Изображение
Don't fuck with people, because this is the first thing you'll get back.
Аватар
Весела
Member
Member
 
Мнения: 301
Регистриран на: Сря Яну 14, 2009 7:09 pm


Назад към Грижа за ставите и костите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron