Бруцелоза

Бруцелоза

Мнениеот Катя » Съб Яну 24, 2009 10:58 pm

Д-р Боян Рангелов

Бруцелозата е едно доста актуално заболяване, което нашумя тази година с многото случаи на заболели хора и животни в северна Гърция и южна България.

Заболяването представлява зооноза, т.е. - развива се при животни и при хора. То се причинява от бактерия от рода бруцела - аеробни, грам-отрицателни, с кръгловата форма.

Бактериите отделят токсично вещество /ендотоксин/ и са силно устойчиви във външната среда. Те се развиват и размножават в крави, кучета, овце, кози, свине и диви животни.

Причинителят на Бруцелоза при кучето се нарича Brucella canis описана за първи път в САЩ през 1966г.


ЗАРАЗЯВАНЕ

В околната среда бруцелните бактерии попадат посредством околоплодните води и ципи, заразен плод и заразена плацента, изпражнения и урина.
Могат да се открият в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени продукти /месо, мляко и други/. По-рядко заразяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна.

Заразяването и предаването от куче на куче може да стане през лигавици, но най-често се предава при полов акт или от женското куче на кученцата по време на раждане.

Особеното при Brucella canis е, че тя живее вътре в клетката, размножава се там и след 1 до 4 седмици с помоща на макрофагите (бели кръвни клетки) се разпространява по целия организъм. Без каквито и да са забележими клинични признаци, започва образуването на антитела от организма срещу Brucella canis, които не са в състояние да спрат колонизирането на организма. При което се поразяват плацентата, далака, лимфните възли, ставите, простатната жлеза, надсеменника - където протича фагоцитоза на спермата, а също така и имунологически процеси водещи до аглутинация на сперматозоидите, което е причина за безплодието.


При животните

Симптоми

Наблюдават се най-често нарушения в репродуктивните функции. Възможни са слабо изразени нарушения на общото състояние без температура, но с увеличаване на лимфните възли. Често при бременни кучета се наблюдават аборти от 3 до 12 дни преди термина за раждане с последващи метрити и безплодие. При мъжките екземпляри се развива Orhitis (възпаление на тестисите) съпроводено с дерматит на скротума, епидидимит, простатит с последващо безплодие.

При спорадично протичане е възможно да се наблюдават болки в гърба, слабост на задницата които са в следствие на остеомиелита, дискоспондилита и засягане на ставите причинени от бруцелите. В редки екстра генетални проявления може да се наблюдават пиогрануломатозен дерматит, нарушено зрение в следствие на увеит, а също така и гломерулонефрит на бъбреците.

За поставяне на точна диагноза са необходими серологични изследвания в лаборатория, което отнема около 15 дни. По-бързият и също толкова точен метод за поставяне на диагноза са бързите диагностични тестове на Аниген. С помоща на тези тестове, които са със 100% специфичност и 93% чувствителност, вашият ветеринарен лекар може да определи дали кучето Ви е носител на Brucella canis.

Теста се прави с венозна кръв и показва резултата за 20 минути. Бърза и безболезнена процедура. 


Лечение

Лечението е трудно и продължително поради вътреклетъчната локализация на Brucella canis.

Мъжките представители задължително трябва да се кастрират.

Женските могат да се върнат към разплод след продължително лечение, като не бива да се забравя възможноста от рецидив.

Най-подходящи за лечение са антибиотиците миноциклин, стрептомицин, гентамицин, тетрациклин, триметоприм.


Профилактика

Проверявайте редовно двойката кучета преди заплождане.

Заболелите животни се изолират и унищожават.

Изключване от развъдна дейност на заразените кучета и създаване на нови племенни линии след продължителен серологичен и тестови контрол през интервал от 30 дни.

В бруцелозното огнище се извършва дезинфекция. Персонал, работещ със съмнителни контактни животни трябва да използват ръкавици, очила и маски /ветеринарни лекари, зоотехници, животновъди и др./ Такъв застрашен персонал подлежи на противобруцелозна ваксина.

Рискът от заразяване на хора дори при контактуване с болно куче при последни проучвания не е висок. Има известна опасност при манипулиране и почистване след абортирали кучета най-вече за хора с отслабена имунна система.
Последна промяна Весела на Съб Яну 24, 2009 11:33 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Катя
Member
Member
 
Мнения: 213
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 2:08 am
Местоположение: Пловдив

Назад към Бруцелоза

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron